Conform celui mai recent studiu, placa cunoscută sub numele de placă tectonică India-Australia-Capricorn, se împarte în două în ritmul cu 1,7 milimetri pe an. Altfel spus, peste 1 milion de ani, cele două bucăți ale plăcii vor fi cu aproximativ 1,7 kilometri mai departe decât acum.
„Nu este o structură care se deplasează rapid, dar totuşi distanţarea se face cu o viteză semnificativă dacă o comparăm la alte plăci tectonice”, a declarat co-autoarea acestui studiu, Aurelie Coudurier-Curveur, cercetător principal la Institutul de Fizică a Pământului din Paris.
Această placă tectonică se rupe atât de lent şi se află la o adâncime atât de mare sub Oceanul Indian încât a trecut aproape neobservată. Două evenimente majore au dat-o însă de gol. Este vorba despre două seisme puternice produse într-un loc neobişnuit din Oceanul Indian.
La 11 aprilie 2012, un cutremur cu magnitudinea de 8,6 şi unul de 8,2 s-au declanşat sub Oceanul Indian, în apropiere de Indonezia.
„Este ca un puzzle”, a declarat Coudurier-Curveur. ”Nu este o placă uniformă. Este vorba de trei plăci care, mai mult sau mai puţin, se ţin încă laolaltă şi se deplasează împreună în aceeaşi direcţie”, a mai spus ea.