„A fost o premieră atât trimiterea în judecată, cât și condamnarea spitalului pentru ucidere din culpă”, au menționat reprezentanții casei de avocatură MDM Legal, cea care a reprezentat familia Manea.
Asta după ce miercuri, 6 decembrie 2023, Judecătoria Suceava a condamnat Spitalul Județean de Urgență Suceava pentru ucidere din culpă. Amenda penală este de 1.260.000 lei, aproximativ 253.000 euro.
În plus, familia Manea, singura dintre cele trei care s-a constituit parte civilă, trebuie să primească despăgubiri de 650.000 euro. 500.000 euro cei doi părinți și 150.000 euro pentru sora micuțului Teodor Alexandru.
Nu vrem să comentăm decizia până nu rămâne definitivă, însă vrem să menționăm că ceea ce s-a întâmplat în acest caz este foarte grav. Și vrem ca această hotărâre să fie un semnal de alarmă pentru întreg sistemul medical și pentru societate.
Avocații:
Aceștia subliniază că unitatea spitalicească – ai cărei șefi au fost audiați doar ca martori în dosar – cunoștea situația.
„Considerăm că avem nevoie de un sistem care să fie mai atent în activitatea de zi cu zi, pentru că spitalul avea informații scrise că în conductele de apă erau infestate cu Pseudomonas aeruginosa. Conducte care duceau la neonatologie și la oftalmologie. Trebuie să se înțeleagă că o astfel de pasivitate nu poate fi admisă”, au conchis apărătorii.
„După ce mi-au ucis copilul, au încercat să dea vina pe noi”
Într-o declarație trimisă către ziar, familia Manea spune că a rămas consternată că spitalul a încercat să mute vina către părinți până în ultima clipă a judecății.
„Nu comentăm declarația instanței. O vom parcurge, o vom citi cu atenție. Ce pot să vă spun este următorul lucru: după ce mi-au ucis copilul, au încercat, până în ultima clipă, să dea vina pe noi, pe familie. E prea mult să se întâmple așa ceva”, scriu ei.
„Noi n-am greșit cu nimic. Inclusiv în fața instanței, la ultimul termen, au depus concluzii scrise prin care arătau că infecția cu o bacterie nosocomială s-a produs din vina familiei. E de neimaginat ca după ce îți ia cineva copilul de lângă tine să spună că e vina ta. Arată un cinism care merge mult, mult prea departe”, au încheiat aceștia.
Ce s-a întâmplat acum șapte ani
În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Numele lor:
- Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore);
- Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile);
- Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).
Cazul a fost expus de o investigație jurnalistică din 2016. În dosarul penal care a urmat, deschis de procurorii bucovineni, expertiza IML Iași a arătat că micuții au decedat după ce s-au infectat în spital.
Coloana cu apă era infestată cu Pseudomonas aeruginosa, bacterie cunoscută sub numele de piocianic.
„Infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”, s-a consemnat în expertiza IML Iași, semnată de medicul Beatrice Ioan.
În 2021, dosarul a fost trimis în judecată la Judecătoria Suceava, Spitalul Județean din oraș fiind învinuit de ucidere din culpă. Conducerea și angajații au fost citați doar ca martori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Iulix10 • 08.12.2023, 06:45
Aceste sume de bani nu aduc bebelusii inapoi. E o mare trauma pentru aceste familii.