Ultimul stâlp de curent se află la trei kilometri de Balta Roșie, iar oamenii din cătun folosesc panouri solare sau generatoare și spun că nu mai speră ca rețeaua de electricitate să ajungă și în comunitatea lor.
„Ne-am obișnuit. Ce să faci, unde să te duci? Nu mai avem speranțe să aducă electricitate. Ne-au pus panourile, astea de acum ce zic, au, nu le mai trebuie. De ne-ar face un pic drumul. Aici nu avem nici drum, ca să putem merge până la autobuz”, a spus Ana Răileanu, o locuitoare din Balta Roșie.
În timpul verii situația este și mai complicată, pentru că localnicii nu pot avea frigidere.
„Avem panoul acela solar la care avem telefoanele. Mașina de spălat vedeți că e la altfel de curent, e la generator, la benzină. Mai avem un televizor și niște becuri, atât. (…) Frigider nu avem cum. Nu funcționează nici dacă am sta continuu cu generatorul în funcțiune”, a explicat femeia.
În orașul vecin, Flămânzi, în schimb, primăria a cumpărat autobuze electrice, iar primele trei vor face legătura cu localitățile din împrejurimi. Vehiculele, cu o autonomie de 100 de kilometri, au fost inaugurate în prezența președintelui PNL, Nicolae Ciucă, și a altor oficialități.
Monitorul de Botoșani scria, în urmă cu un an, că o parte dintre locuitorii din Balta Roșie aparțin de orașul Flămânzi, iar restul, de comuna Copălău, granița fiind reprezentată de strada principală care traversează cătunul.
Primarul din Flămânzi, Dan Oloeriu, spune că ia în calcul ca traseul autobuzelor electrice să fie extins și până la comunitatea fără curent.
„Autobuzele au fost aduse la Flămânzi acum trei luni de zile. Din perioada respectivă suntem în procedură de omologare. Avem o perioadă între 15 și 30 de zile să facem recepția, adică proba celor trei autobuze și ulterior să le înmatriculăm. Probabil într-un timp foarte scurt o să înceapă să ruleze pe cele trei trasee de transport public”, a declarat edilul.
Primarul mai spune că, potrivit unui studiu preliminar, extinderea rețelei electrice până în Balta Roșie ar implica niște costuri „destul de mari”.
„Dacă o să găsim o oportunitate de finanțe, eu știu, guvernamentală sau europeană, sigur că vom face și infrastructura electrică către cătunul acesta. Să știți că nu e singura localitate fără curent. Mai sunt și alte zone, în care, din păcate, rețeaua electrică nu a ajuns”, a mai precizat primarul.
Foto: monitorulbt.ro
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MrJohny • 19.04.2024, 15:09
Satul nu este conectat la rețeaua electrica națională. Incredibil pentru secolul 21. Dacă era pe vârf de munte mai înțelegeam.
Iulianarp • 19.04.2024, 14:37
La următoarea știre o sa spuneți că localitatea era mai mare decât flamanziul.Citati și voi niste surse de încredere.Va faceți de tot rasul
suparman • 19.04.2024, 12:45
Satul ala nu are curent electric? Are panouri solare si generatoare pe benzina, alea ce produc șefu? Mătreață?