Mai bine de jumătate din creşterea globală a populaţiei până în 2050 va proveni din Africa Subsahariană, unde ratele de fertilitate vor persista la niveluri mult mai mari decât în restul lumii, arată predicţiile ONU.
Jumătate din creşterea numărului de persoane va veni din doar nouă ţări: India, Nigeria, Republica Democratică Congo, Pakistan, Etiopia, Tanzania, SUA, Uganda şi Indonezia. Până în 2050, şapte dintre cele mai populate 20 de state ale lumii vor fi africane, potrivit raportului.
În schimb, toate ţările din Europa au rate de fertilitate sub nivelul de înlocuire, ceea ce înseamnă că populaţia va scădea în mod inexorabil, fără imigraţie la scară largă.
Scădere cu 15% a populației în Europa de Est
Europa de Est este afectată în mod deosebit de această tendinţă demografică, iar numărul locuitorilor ar putea scădea cu peste 15% în Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia şi Ucraina.
“În Europa, inclusiv la noi, s-a renunțat la fiosofia de bază a existenței: familia și biserica. Așa s-a ajuns la tradiția cu familii de maximum doi copii, în general, doar unul, iar familiile cu mulți copii au intrat într-o zonă marginală. De asemenea, politicile publice care să susțină familia, natalitatea, educația copiilor au avut mari deficiențe, în special în Europa de Est.
În timp ce în Asia și Africa familia fundamentează comunitatea, la noi, nu, doar individul”, ne-a spus deputaul PMP Petre Movilă (foto), membru al Comisiei de Sănătate și Familie.
Studiul ONU mai arată că sunt mai mulţi bărbaţi decât femei în lume (102 bărbaţi la fiecare 100 de femei), iar numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani va ajunge la un miliard în 2018 şi două miliarde până în 2050. Copiii sub 15 ani reprezintă aproximativ un sfert dintre locuitorii planetei.
«Lipsa de locuințe îi face pe tineri să se gândească de două ori înainte de a-și întemeia o familie»
Pentru al 27-lea an consecutiv, populaţia României a înregistrat o scădere în 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Populaţia rezidentă a României la 1 ianuarie 2017 era estimată la 19.310.216 locuitori, în scădere cu 163.408 faţă de 1 ianuarie 2016.
“La noi, statul nu constrânge în nici un fel familiile care nu au grijă de copiii lor, iar pe cei care vor copii, nu îi încurajează.
Am propus o lege pentru reînființarea serviciilor medicale în școli – a fost respinsă. Am propus gratuitate la fertilizarea in vitro, pentru cei care vor copii, dar ideea a fost respinsă pe motiv că sunt prea puține cereri. Protecția mamei și a copilului este foarte firavă. Lipsa de locuințe îi face pe tineri să se gândească de două ori înainte de a-și întemeia o familie. Programele ANL și ale locuințelor sociale sunt rămase în urmă. Iar sărăcia a fost una din cauzele pentru care România a înregistrat o rată a migrației foarte, foarte mare, de apropae 20%. De aceea, scăderea numărului populației pentru noi este deja o problemă de securitate națională, ar trebui să fie dezbătută în CSAT”, ne-a mai spus deputatul Petre Movilă.