Conducerea Colegiului Hamline din Minnesota, SUA, a încercat să preîntâmpine un posibil scandal prin concedierea profesoarei López Prater, însă a declanșat o dezbatere națională între apărătorii libertății academice și de exprimare și cei care cred că a prezenta imaginea profetului Mohamed este un sacrilegiu, scrie New York Times.

Hamline e o universitate privată mică, cu 1.800 de studenți. 

Pentru că în cultura musulmană există un tabu puternic împotriva reprezentării vizuale a profetului, López Prater și-a avertizat studenții că urma să arate acea imagine. A menționat asta atât în programa de curs, cât și în timpul orei, pe 6 octombrie, înainte de prezenta o copie a picturii. Le-a oferit studenților opțiunea să nu participe la curs. 

Nimeni nu a plecat, însă una dintre studente, Aram Wedatalla, a făcut ulterior o plângere la administrație. Într-un interviu din decembrie pentru revista colegiului, studenta, de origine sudaneză, a spus că a fost „orbită” de imagine. 

„Ca persoană musulmană și de culoare, nu simt că aparțin și nu cred că voi aparține vreodată unei comunități în care aceasta nu mă prețuiește ca membru și nu îmi arată respectul pe care eu i-l arăt”, a declarat tânăra. 

Care e pictura care a generat conflictul

Imaginea arătată studenților de către Erika López Prater este „o capodoperă a picturii manuscrise persane”, a spus pentru New York Times Christiane Gruber, profesoară de artă islamică la Universitatea din Michigan. Pictura este găzduită la Universitatea din Edinburgh și poate fi văzută aici. Picturi similare au fost expuse în locuri precum Muzeul Metropolitan de Artă. Și o sculptură a profetului este la Curtea Supremă din SUA.

Deși Coranul nu interzice în mod explicit reprezentarea profetului în imagini, mulți musulmani cred că imagini cu acesta nu ar trebui prezentate niciodată. 

Ce a urmat: concediere și descrierea incidentului ca fiind „islamofob”

La puțin timp după ce a arătat pictura, profesoarei i-a fost reziliat contractul de muncă pentru semestrul următor. În e-mailuri către studenți și profesori, conducerea colegiului a descris incidentul ca fiind „islamofob”. 

Președintele colegiului, Fayneese S. Miller, a semnat un e-mail care precizează că respectul pentru studenții musulamni „trebuie să depășească libertatea academică”. 

În cadrul unui eveniment organizat ulterior, un invitat a comparat prezentarea imaginii cu profetul cu predarea unei lecții în care s-ar spune că Hitler a fost bun. 

„Una dintre cele mai flagrante încălcări ale libertății academice”

Grupuri care sprijină libertatea de exprimare au criticat însă decizia. PEN America a numit-o „una dintre cele mai flagrante încălcări ale libertății academice din memoria recentă”. Și musulmanii înșiși au dezbătut dacă acțiunea a fost islamofobă. 

Luptele privind libertatea academică se duc în campusurile universitare din SUA de ani, însă situațiile sunt și mai complicate în cadrul colegiilor mici precum Hamline, care se confruntă cu o scădere a numărului de înscrieri și presiuni financiare tot mai mari, conform New York Times. Multe dintre aceste colegii și-au diversificat programele și încearcă să fie cât mai primitori cu studenții.

 
 

Urmărește-ne pe Google News