Profesoara de limba română a publicat un mesaj pe Facebook în care a mărturisit că nu respectă programa școlară.
„Autodenunț: Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii”, a scris Cristina Tunegaru.
O profesoară de limba română din Capitală nu respectă programa școalară, dar propune o alternativă
În schimb, profesoara susține că promovează alternativa prin care elevii să fie motivați să-și exprime opiniile. Le recomandă să citească „poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinț” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare”
„Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus. Voi continua să propun elevilor mei numai lecturi care să-i atragă spre literatură, să sădesc în ei o sămânță de bucurie a lecturii”, a precizat profesoara de limba română.
Cristina Tunegaru a mărturisit că lucreză cu elevii exerciții de gramatică normativă pentru învățarea scrierii corecte. În schimb, sare peste noțiunile de gramatică teoretică pentru care elevii „nu sunt pregătiți la un moment dat”.
„Pentru că eu cred că educația se face prin motivare pozitivă, bucurie, joc, stârnirea curiozității, prin colaborare și comunicare vie între profesor și elev într-o limbă actuală și pornind de la ceea ce-i este cunoscut și drag copilului, prin deschiderea spre cultura națională și universală”, a susținut dascălul, care predă la o școală din Capitală.
Autodenunțul, „taxat” pe rețelele de socializare
„Autodenunțul” profesoarei a stârnit imediat reacții pe Facebook. Unii i-au lăudat inițiativa, dar au existat și oameni care au susținut că „examenele se dau cu subiecte din programă”.
„Fetițo, pe ce lume ești? Se răsucește Nicolae Iorga în mormânt din cauza inepțiilor tale. Du-te, fato, vânzătoare la supermarket, că la catedră nu ai ce cauta!”
„Sper să se autosesizeze cineva de la Inspectoratul școlar: un profesor trebuie să respecte programa școlară, chiar dacă nu ii place”
Cristina Tunegaru e profesoară de limba română, publicistă, cercetător doctoral al Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Este interesată de învățământ rural și politici publice în educație. Totodată, ea este președinte al Asociației „Institutul pentru modernizarea educației”, care a întreprins verificări ale tezelor de doctorat.
Mesajul ei vine la scurt timp, după ce o elevă din Târgoviște și-a criticat profesorii pe Facebook. La doar 14 ani, Anna Andronache a scris despre comportamentul „ipocrit” al unor dascăli care vor să arate „cine e șeful”. Adolescenta a scris, pe rețeaua de socializare, și despre profesorii care își fac meseria „în silă” pentru a-i forța pe elevi să meargă la pregătire.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro