Tatiana Cauni (45 de ani), profesoară de Limba și Literatura Română la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, este la catedră de 20 de ani, mai mult decât vârsta elevilor ei de azi, scrie Școala 9.
De mică și-a dorit să fie profesoară și organiza o școală în fața blocului, unde îi punea pe copiii din vecini să învețe poezii pe de rost. Cine nu se conforma era „reclamat” la părinți.
„Să ai și un pic de psihologie a copilului, să fii un pic actor în fața lui, să te joci și să lucrezi cu ei, dar și să-i modelezi. Până la urmă, ca să fii profesor înseamnă aproape tot”, spune profesoara, care a fost desemnată și profesor Merito în 2019.
Cum să înveți proză scurtă prin jocul „Nu te supăra frate”
Dacă te uiți la notele pe care le dă, ai spune despre Tatiana Cauni că este un profesor sever. Pe măsură ce relația profesor-elev se sudează, copiii înțeleg că notele sunt importante, dar nu sunt totul în viață.
Ulterior, realizează că și-au format greșit percepția despre profesoara lor. „Se spune că dau teme multe. Nu știu dacă aceste teme sunt creative sau ieșite din tipar, dar este clar că ei nu sunt obișnuiți să li se ceară așa ceva. Când îi provoci, se mișcă destul de greu. Le place comoditatea și când îi scoți din zona lor de confort, nu le place. Vor ceva sigur și care să se termine repede”, a spus Tatiana Cauni pentru Școala 9.
Cu timpul se obișnuiesc cu ritmul și temele propuse, iar apoi chiar duc lipsa acestor provocări. Când dascălul intră în clasă, știu după privirea pe care o are că i-a venit o nouă idee și abia așteaptă să audă despre ce este vorba. De pildă, le-a dat temă de casă, la capitolul „proză scurtă”, să creeze pentru fiecare operă pe care o aveau de învățat câte un joc „Nu te supăra frate”, cu jetoane și provocări. A fost o nebunie totală la ore, iar la final s-a jucat toată școala. Copiii au învățat atunci prin joacă „Moara cu noroc” și „Povestea lui Harap-Alb”.
Elevii se înscriu la liceu ca să joace în trupa de teatru
Profesoara este cunoscută în liceu pentru orele de română, dar și pentru sumedenia de activități în care îi implică pe adolescenți, pornind de la concursuri și un club de lectură și până la excursii în țară și în afară, dar și participări la proiecte care sprijină copiii din județ, ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate.
Proiectul său de suflet este însă trupa de teatru „Masca”. Nu vin aici doar copii talentați la teatru, dar și adolescenți cărora le place să danseze și elevi pasionați de organizarea de evenimente.
„Inevitabil se creează o relație, pentru că petreci mult timp cu ei. Copiii aceștia cresc cumva pe lângă mine, cunosc familiile din care provin, avem spectacole împreună. Îmi place să creez relații cu ei care să rămână în timp”, spune Tatiana Cauni.
În 20 de ani, peste 500 de copii au jucat în trupa de teatru a școlii. Metoda s-a dovedit foarte bună în a-i ține pe copii aproape și a face lucruri împreună și pentru ei, dar și pentru a le dezvolta valorile, creativitatea și imaginația. Trupa este foarte cunoscută în județ, iar mulți elevi dau admiterea la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” pentru că vor să facă parte din ea.
Repetițiile se țin de câteva ori pe săptămână, după ore, iar spectacolele sunt organizate la Teatrul de Păpuși sau la Teatrul Municipal. Ce îi atrage pe copii este că fiecare își găsește locul. Cei care nu joacă pe scenă se ocupă de lumini, muzică și decor, în timp ce alții dansează și cântă. Învață astfel să comunice, să citească, să vorbească literar și să aibă încredere în ei.
Întreaga poveste a Tatianei Cauni, în Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro