”Chiar dacă școlile sunt închise, examenele se vor susține. Îi încurajez pe toți elevii să continue să se pregătească.”, a scris pe Facebook profesoara în mesajul prin care anunță că de astăzi, miercuri, de la ora 14.00, va preda online subiecte de teorie literară și gramaticală – text literar liric, epic, dramatic, text nonliterar, specii literare pentru examen, elemente de vocabular, fonetică, ortografie, punctuație, propoziții subordonate, părți de vorbire și categoriile lor gramaticale.
Peste 1000 de persoane în timp real
De asemenea, profesoara anunță că va oferi recomandări, sugestii de rezolvare a testelor de evaluare. ”Elevii pot trimite documente cu rezolvări de teste, exerciții, compuneri la adresa de email cristina.tunegaru@gmail.com. Voi oferi feedback și recomandări constructive. ”, spune Tunegru.
Primul curs LIVE pe Facebook a fost despre propoziția subordonată predicativă. Textul liric și a fost urmărit în timp real de peste 1000 de persoane și a avut aproape 500 de comentarii și 250 de distribuiri.
Profesoara atipică s-a luat la trântă cu sistemul
Cristina Tunegaru este profesoară de limba română și cercetător doctoral al Universității din București. Este preocupată de învățământul rural și de politici publice în educație. A lucrat independent pentru sprijinirea copiilor și a familiilor în risc de repetenție.
Cristina Tunegaru a devenit cunoscută în special după ce a postat un mesaj controversat pe rețelele de socializare cu următorul text:
”Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, „Amintirile” lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca „Micul Prinț” sau „Cartea junglei”, fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi. ”
Tureganu e dascălul care a plătit cu funcția curajul de a o contrazice pe primărița Gabriela Firea și care a insistat că nu notele de zece sunt caracteristice învățământului românesc, ci tot mai mulți copii care nu pot să ia nici măcar cinci, adică să scrie corect și să se exprime românește ori să facă socoteli simple la matematică. Cristina Tunegaru și-a pierdut postul de suplinitor la școala 95 din București, deşi luase examenul de titularizare cu 9.67.
”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro