Cristina Ene Bărbosu (40 de ani), profesoară de limba română în comuna Sihlea, județul Vrancea, are o experiență la catedră de 12 ani.
După absolvire a predat patru ani religie la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” și Colegiul „George Călinescu” din București. Nu i-a plăcut agitația din Capitală, așa că a revenit în satul unde s-a născut, iar acum predă la școala unde a învățat când era elevă. Și-a schimbat fundamental tehnicile de predare, după ce a absolvit în 2020 și Academia de Leaderschip și Pedagogie a organizației neguvernamentale Teach for Romania.
De ce renunță copiii la școală după clasa a IV-a
Când s-a întors acasă, s-a izbit de realitatea de la firul ierbii. Localitatea Sihlea are un grad mare de abandon școlar, iar principala cauză este faptul că mulți părinți nu înțeleg importanța educației și își folosesc copiii în gospodărie sau la muncile câmpului.
„Unii copii obișnuiesc să vină la școală până în clasa a IV-a. Trecerea la ciclul gimnazial este o prăpastie unde mulți se pierd, pentru că rămân să muncească alături de părinți. Este o adevărată provocare, să aduci la școală copii care sunt prinși între două lumi”, a explicat Cristina Bărbosu pentru Școala 9.
Profesoara a constatat și un alt fenomen. Elevii care rămân repetenți nu mai vin la școală. Copiii nu pot gestiona emoțional momentul și preferă să renunțe. „«Și așa vin degeaba, doamna», îmi spun cei care sunt într-o astfel de situație. Mai bine rămân acasă”, sunt câteva dintre scuzele elevilor lăsați repetenți.
Dascălul se implică activ în readucerea la școală a acestor copii, dar chiar și așa, doar 15% dintre ei acceptă să mai dea o șansă educației. „E necesar să vorbești constant cu familia și să-l faci pe copil să conștientizeze că școala poate să îi schimbe efectiv viitorul”, punctează Cristina Bărbosu.
Marian, o poveste de succes
Unul din adolescenții pe care Cristina Bărbosu a reușit să îi readucă la școală este Marian, un tânăr provenit dintr-o familie săracă și cu mulți copii. A reușit după ce i-a arătat că educația este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla.
Tânărul a absolvit opt clase și a fost admis la o școală profesională de mecanici auto, unde primește și bursă, dar familia este cea care încearcă să-l determine să renunțe. „Familia vede în el un sprijin, care poate să aducă bani. Muncea la o vecină de-a mea care are pământ, iar Marian se ocupa de îngrijitul animalelor. Înțeleg că este greu pentru că are mulți frați, iar el este cel mai mare, dar pe de altă parte, școala este singura lui scăpare”, spune profesoara pentru Școala 9.
Întreaga poveste a profesoarei, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro