Aceasta este „o propunere demnă de Zimbabwe”, iar SRI și SIE „devin oficial deasupra oricărei legi”, a declarat, pentru Libertatea, Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii de democrație la Hertie School of Governance din Berlin și fondatoare a organizațiilor neguvernamentale România Curată și Societatea Academică din România.
SRI și SIE scapă și controlului parlamentar, și controlului fiscal. Curtea de Conturi nu poate controla serviciile secrete serios, nici măcar vastele lor imperii comerciale. Nu doar că nu revin sub control civil ca în Spania, ci devin oficial deasupra oricărei legi, dar la mâna șefului statului. O propunere legislativă demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte.
Alina Mungiu-Pippidi:
- Emmerson Mnangagwa, actualul șef de stat din Zimbabwe, a ajuns președinte în 2017, după o lovitură de stat împotriva fostului dictator Robert Mugabe. Supranumit „Crocodilul”, Mnangagwa a ocupat între 1980 și 1988 funcția de ministru al Securității Statului, poziție din care a supervizat serviciile secrete. Înainte de lovitura de stat, în 2017, acesta fusese demis din toate funcțiile și plecase în exil în Africa de Sud.
Ce prevede proiectul
Potrivit proiectului analizat în coaliție, personalul serviciului va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori. Perchezițiile la sediile SRI pot fi făcute doar cu autorizarea șefului statului, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și cu prezența unui jurist al acestuia..
Concomitent, cetățenii vor fi forțați să sprijine SRI la cererea acestuia. Proiectul conferă SRI și dreptul de a-și înființa propriile companii.
În fine, SRI devine autoritate națională în domeniul interceptărilor, iar Centrul Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI.
13 ONG-uri protestează
Pippidi nu este singurul critic al proiectului. 13 organizații neguvernamentale au luat poziție împotriva acestuia.
„Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate, așa cum rezultă din proiectul de lege aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și publicat de jurnaliștii de la G4Media.ro”, au anunțat, într-o declarație comună, cele 13 ONG-uri.
Acestea au solicitat partidelor să oprească „de îndată” militarizarea rapidă a statului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro