Relansarea unei rachete deja folosită, precum și recuperarea acesteia au fost lăudate de miliardarul Elon Musk, fondatorul SpaceX, care o consideră un pas revoluţionar făcut în direcţia reducerii costurilor de lansare şi a scurtării intervalului de timp dintre lansările spaţiale. ”Aceasta este o zi uriaşă. Mintea mea e copleşită”, le-a spus Elon Musk reporterilor americani, după lansarea rachetei.

Compania SpaceX a avut nevoie de 15 ani pentru a demonstra că o rachetă, care, în mod tipic, este abandonată în ocean după un zbor spaţial, poate fi recuperată şi reutilizată.

Lansatorul Falcon 9, care a zburat pentru prima dată pe orbită în aprilie 2016, a decolat de această dată de la Kennedy Space Center joi, la ora locală 18.27 (22.27 GMT), cu misiunea de a plasa pe orbită un satelit de comunicaţii.

Principalul modul al lansatorului s-a separat apoi de restul rachetei şi a revenit pe Terra, realizând – pentru a doua oară – o coborâre controlată, la punct fix, pe o platformă din Oceanul Atlantic.

SpaceX a reuşit pentru prima dată să readucă pe Terra o rachetă orbitală după lansare în decembrie 2015 şi, de atunci, a repetat această performanţă de nouă ori.

Prin reutilizarea rachetelor sale, SpaceX doreşte să obţină o reducere a costurilor de lansare cu aproximativ 30%, costul lansării unei rachete din gama Falcon 9 fiind de 62 de milioane de dolari.

Potrivit Reuters, rachetele SpaceX ar putea fi capabile să fie lansate de 10 ori fără să fie modificate şi de 100 de ori după anumite recondiţionări.

SpaceX lucrează în această perioadă şi pentru a dezvolta un vehicul spaţial care va fi capabil să transporte pasageri pe orbită, iar doi viitori turişti spaţiali au semnat deja contractele pentru un zbor în jurul Lunii.

Obiectivul pe termen lung al companiei SpaceX este acela de a înfiinţa o colonie umană pe planeta Marte.

 
 

Urmărește-ne pe Google News