Șase dintre autorii schemei se aflau deja în închisoare, în regiunea Jîtomîr, pentru jaf, iar alți șase erau în libertate.
Organizatorii schemei postau pe rețelele de socializare anunțuri pentru mașini cu prețuri semnificativ mai mici decât cele de pe piață, negociau cu clienții care intenționau să le cumpere, insistau să fie plătiți în avans și dispăreau rapid după ce banii au fost transferați. Mașinile, dacă au existat vreodată, nu au fost livrate niciodată.
Poliția a identificat cel puțin 22 de persoane care au căzut victime ale acestei scheme de fraudă, inclusiv un număr nedezvăluit de soldați și voluntari care intenționau să utilizeze vehiculele în zonele de pe front.
Spre exemplu, unul dintre infractori a contactat un soldat rănit, care primea îngrijiri în spital, și s-a oferit să-i vândă o dubă și să i-o livreze pe front la un preț foarte redus. Soldatul a fost de acord și i-a transferat acestuia banii, dar mașina nu a fost livrată niciodată.
Suma totală de bani obținută prin intermediul acestor înșelăciuni nu este clară în prezent, iar poliția crede că numărul real de victime este probabil mai mare decât cele 22 de persoane confirmate.
Autorii schemei și complicii lor au fost acuzați de fraudă și riscă până la 12 ani de închisoare dacă vor fi condamnați.
Poliția ucraineană a descoperit o serie de alte scheme frauduloase prin care escrocii profită de pe urma războiului în desfășurare, inclusiv o rețea care se ocupa de eliberarea unor certificate medicale false pentru cei care doreau să evite mobilizarea în armată.
Foto: Poliția Națională a Ucrainei
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina