Protestele au izbucnit vineri și au continuat sâmbătă în cea mai mare parte a zilei în Teheran, Kermanshah, Isfahan, Tabriz, Karadj, Shiraz, Sirjan, Yazd, Boushehr, Sari și multe alte orașe.

Un om a murit la Sirjan, în centrul țării, potrivit guvernatorului orașului, Mohammad Mahmoudabadi.

Agenția oficială IRNA a precizat că în oraș au existat ciocniri între forțele de securitate și protestatarii care au atacat un depozit de carburanți și au încercat să îl incendieze.

Potrivit BBC, un alt protestatar a murit la Behbahan. Cauza exactă a morții celor doi nu a fost anunțată.

În mai multe localități, inclusiv în capitală, zeci sau sute de șoferi au oprit mașinile și au blocat șoselele.

Pe rețelele sociale au apărut clipuri video care par să surprindă momente tensionate, cu polițiști folosind gazele lacrimogene pentru a respinge protestatarii furioși.

Aventurile externe ale Teheranului, denunțate în stradă

Potrivit Radio Farda, filiala iraniană a Radio Europa Liberă, manifestații ar fi avut loc în cel puțin 37 de orașe.

Aceeași sursă a precizat, citând martori locali, că autoritățile au deconectat sau au bruiat rețelele de Internet în mai multe orașe, înclusiv Ahvaz și Omidieh.

Un punct de trecere de la granița cu Irakul, Shalamcheh, a fost închis, în condițiile în care și țara vecină este zguduită de proteste.

Cel puțin într-o primă fază, televiziunea de stat a catalogat clipurile video cu demonstrațiile din stradă drept Fake News.

Interesant este că dincolo de nemulțumirile privind situația economică, protestatarii au acuzat și deciziile politice ale Teheranului.

”Nu, Gazei, nu Libanului, îmi sacrific viața doar pentru Iran!”, au strigat manifestanții din Behbahan.

Potrivit Radio Farda, aceștia ar fi nemulțumiți că guvernul cheltuie miliarde de dolari pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad din Siria sau forțele loiale Teheranului din Gaza și Liban.

Protest în Isfahan, Iran, după majorarea prețului benzinei FOTO: EPA

Benzina ieftină, un drept național

Carburanții sunt mai ieftini în Iran, al cincilea producător mondial de petrol, iar cetățenii văd în acest lucru un drept național.

Decizia anunțată vineri dimineață, după luni întregi de speculații, i-a înfuriat prin urmare pe mulți.

Potrivit anunțului, fiecare șofer va avea dreptul să cumpere 60 de litri de benzină pe lună, la un preț de 15.000 de riali pe litru, adică în jur de 11 eurocenți.

Fiecare litru adițional cumpărat va costa 30.000 de riali – 22 de eurocenți.

Înainte de scumpire, iranenii puteau cumpăra până la 250 de litri pe lună, la un preț de 10.000 de riali.

Oficialii au anunțat că banii strânși din această majorare a prețului vor merge sub formă de subvenții către familiile sărace.

Măsura este necesară pentru reducerea consumului și susținerea familiilor nevoiașe.

Bijan Zanganeh, ministrul iranian al Petrolului

În vreme ce prețul carburanților poate părea mic, mulți iranieni se plâng deja de greutățile privind traiul zilnic.

O criză economică sub presiunea lui Donald Trump

Economia se va micșora cu 9,5% anul acesta, iar cei mai afectați sunt cetățenii cu venituri mici și mijlocii, notează Al Jazeera.

Problemele s-au acutizat din cauza sancțiunilor impuse anul trecut de administrația lui Donald Trump, care scos unilateral SUA din acordul nuclear cu Teheranul.

Iranul este unul dintre cei mai mari producători de petrol, dar are o capacitate redusă de rafinare. Iar sancțiunile au lovit direct industria de profil.

Pe fondul măsurilor impuse de Washington, moneda iraniană s-a devalorizat la nivel record, în vreme ce inflația a crescut de patru ori, iar investitorii au părăsit țara.

Proteste similare au avut loc în Iran în 2017, când cel puțin 25 de oameni au murit și 5.000 de prsoane au fost aresate, potrivit New York Times.

Noile proteste pun o presiune suplimentară pe umerii președintelui moderat Hassan Rouhani, înainte de alegerile parlamentare din februarie anul viitor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News