Sabina Maria Ciofu este o tânără din bacău care și-a terminat studiile la una dintre cele mai renumite universități din lume, Cambridge – din Marea Britanie. Sabina este și doctorand la Kings College of London.
În prezent, Sabina Maria Ciofu lucrează la Bruxelles și este consilier în Parlamentul European.
Într-un interviu pentru viitorulromâniei.ro, Sabina Maria Ciofu a făcut o analiză a situației sociale din România.
Întrebată ce ar face dacă ar fi premierul țării pentru un an, Sabina a răspuns:
„Prima chestiune de care ar trebui să fie preocupat orice cetățean, nu doar un politician, este educația. Nimic altceva nu poate funcționa corect cât timp sistemul de învățământ nu imprimă competențe, valori, cultură și modele. Sigur că, așa cum am văzut deja, un an nu este suficient pentru a face schimbari cu adevarat importante, dar cred că educația trebuie să fie o prioritate pentru oricine ajunge într-o poziție de decizie. Totul depinde de educație.
Mi-aș dori ca împreună cu experți români, străini, parlamentari și reprezentanții sistemului educațional actual, să elaborăm o lege a educației care să reflecte direcția și nevoile unei societăți și economii moderne. Acum, evident că în orice domeniu de politici publice e vorba de bani, vei avea profesori atât de buni pe cât ești dispus să ii plătești. De aceea, o recalibrare corectă a bugetului e importantă, astfel încât prioritățile educaționale să se regăsească și în fondurile alocate sistemului de învățământ”.
Sabina și-a spus foarte clar părerea despre cum vede ea România peste 10 ani:
„Dacă m-ați fi întrebat acum doi ani, aș fi răspuns poate mai optimist decât astăzi. Deși e tot mai greu, îmi place să cred că trecerea timpului va ajuta România, că oportunitățile și avantajele apartenenței la Uniunea Europeană, de la călătorii, la studii și carieră într-un alt stat membru, vor crea noi mentalități și noi așteptări. E un proces lung și anevoios și poate că va dura mai mult de zece ani.
Șansele de reușită se bazează totuși pe consolidarea democrației, a libertății, a justiției independente și a statului de drept. Eliminarea corupției, educația în spiritul onestității și meritocrația sunt până la urmă elemente cheie în dezvoltarea unei societăți. Cred că vom ajunge acolo cândva, chiar dacă progresul va fi mai lent decât, poate, ne-am dori”.
Citește și: Cine este noul iubit al Biancăi Drăgușanu. Trăiește în mare lux | FOTO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro