Schimburile săptămânale de până la 60 de ore pentru care angajații primesc salariul minim, picioarele și spatele afectate și lipsa de băi într-o unitate imensă sunt câteva dintre plângerile lucrătorilor Amazon din Coventry.
După prima lor grevă istorică din 25 ianuarie, un grup de aproape 500 de angajați afiliați la sindicatul GMB a ridicat presiunea asupra angajatorului cu o altă măsură în forță, de luni până vineri, în semn de protest față de salariile și condițiile de muncă pe care le consideră abuzive.
În mijlocul unei ninsori care în cele din urmă a lăsat loc soarelui, greviștii au participat marți dimineață la un pichet, cu care au reușit să oprească intrarea mai multor camioane cu marfă ale companiei în incinta depozitului Amazon. După-amiaza, angajații au fost înlocuiți cu cei din tura de noapte, într-un tipar care se va repeta timp de cinci zile.
În timp ce unii dintre ei încearcă să-i convingă pe colegii care vin la muncă să se alăture grevei, alții se încălzesc în jurul unui foc de tabără sau beau ceai cald. „De la începutul disputei, am mărit numărul de membri (sindicalizați) în acest centru de distribuție”, unul dintre cele mai mari din țară, cu dimensiunea a opt terenuri de fotbal, a declarat pentru EFE purtătorul de cuvânt al sindicatului, Tom Rigby.
Rigby explică că, pe lângă faptul că cere o creștere de la 10,5 lire (11,8 euro) pe oră la 15 lire (17 euro), obiectivul este să recruteze în sindicat mai mult de jumătate din forța de muncă a fabricii, 2.000 de oameni conform conducerii, deși cifra este contestată și să forțeze Amazon prin lege să accepte reprezentarea sindicală și negocierea colectivă.
În aprilie 2022, un depozit al multinaționalei americane din New York a devenit primul care a obținut o astfel de recunoaștere în Statele Unite, în ceea ce a fost considerat o victorie a muncitorilor asupra companiei, cunoscută pentru poziția sa antisindicală.
„Suntem oameni, nu roboți”
Emilia Grădinaru, o româncă în vârstă de 47 de ani, care lucrează la centrul Coventry de la deschiderea acestuia în 2018, este una dintre mulții angajați care se plâng de ranile cauzate de „încălțămintea de siguranță” pe care sunt nevoiți să îi poarte.
Pe lângă bătăturile de la picioare, are dureri constante de spate, din cauza greutății pe care trebuie să o ducă fără a putea să stea jos în timpul schimbului de 10 ore. Ea este una dintre cei care lucrează 60 de ore pe săptămână, în loc de 40, pentru a putea supraviețui în fața creșterii costului vieții.
„Suntem oameni, nu roboți”, a spus Emilia pentru EFE, reluând una dintre lozincile grevei, pentru a explica apoi mediul de lucru, cu controlul constant și mustrările la care angajații le suportă din partea superiorilor.
„Întotdeauna ne cer să facem mai mult, niciodată nu este suficient. Îmi pierd sănătatea și nu văd lumina zilei”, adaugă Justyna Nowak, o poloneză în vârstă de 35 de ani.
Confruntat cu acuzația de muncă excesivă, un purtător de cuvânt al Amazon a declarat pentru EFE că „parametrii de performanță sunt evaluați în mod regulat și se bazează pe criterii raportate la istoricul real al performanței angajaților”. „Ne uităm la performanța lor și apoi stabilim acea măsură, întotdeauna având în vedere siguranța”, a explicat el.
Una dintre cele mai frecvente plângeri ale greviștilor este insuficiența toaletelor într-o unitate cu peste 14 kilometri de benzi transportoare, care în unele cazuri a dus, conform celor spuse, la urinarea în sticle. Compania spune în schimb că „toți angajații au acces ușor la instalațiile sanitare, care se află la câțiva pași de locul lor de muncă și pot folosi baia atunci când este necesar”.
Mai mulți lucrători au declarat pentru EFE incidente cu răni și probleme de sănătate, inclusiv avorturi spontane și leșin, în care conducerea a fost reticentă să cheme o ambulanță, probabil pentru a nu le păta imaginea.
„Am două proteze de genunchi și într-o zi m-am rănit și nu m-am putut mișca. În loc să mă ducă la spitalul de urgență, m-au pus să-mi sun soțul să vină să mă ia”, spune Marie Connelly, 57 de ani.
Purtătorul de cuvânt al Amazon a spus, la rândul său, că „ a menține în siguranță angajații noștri este prioritatea numărul unu și cel mai important lucru pe care îl facem”. „Colaborăm îndeaproape cu experți în sănătate și siguranță, efectuăm mii de inspecții în clădirile noastre și ascultăm în mod activ părerile oamenilor despre cum le putem îmbunătăți bunăstarea la locul de muncă”, a spus el.
În urmă cu o lună, relata Daily Mail, au avut loc primele proteste din istoria Amazon în Marea Britanie, tot la Coventry, și atunci o altă româncă, Elena Parașcan, a vorbit despre condițiile de muncă. În vârstă de 27 de ani, Elena este plătită în prezent cu 10,50 lire sterline pe oră și lucrează în jur de 40 de ore pe săptămână.
Ea a spus că adesea face ore suplimentare pentru a-și suporta costurile de trai și că poate lucra până la 60 de ore pe săptămână: „Am nevoie să-mi mărească salariul. Ceea ce ne oferă Amazon nu se potrivește cu rata cu care prețurile din jurul nostru cresc.
Trebuie să facem ceva în acest sens și de aceea sunt în grevă. Sunt aici să lupt și am venit aici să lupt pentru un salariu mai bun. Este foarte greu să muncesc aceste ore lungi și trebuie să fac ore suplimentare pentru a mă ajuta să mă susțin, deoarece ceea ce fac nu este suficient.
Munca este multă muncă manuală și unele dintre cutiile pe care trebuie să le ridic au 25 kg, ceea ce este foarte greu. Când mi-am semnat contractul, mi-au spus că voi ridica doar cutii de până la 15 kg, dar acum ridic cutii cu 10 kg mai grele decât atât.
Trebuie să fiu plătită mai mult pentru greutatea suplimentară și munca pe care trebuie să o fac. Este foarte problematic și asta este realitatea”.