Unele dintre cele mai mari mărci din retail din Marea Britanie recurg la o armată privată de „ofițeri” în uniformă pentru a proteja personalul de hoții din magazine, din ce în ce mai vizibili și violenți.
În timp ce o companie de securitate convențională furnizează personal pentru a patrula magazinele individuale, forțele moderne private acoperă zone întregi de cumpărături, alături de detectivi privați, în mare parte foști ofițeri de poliție cu înaltă experiență, care sunt capabili să investigheze infractorii și să-i trimită în instanță în urmăriri penale private.
Până acum, mii de hoți au fost arestați de firmele private și urmăriți penal, mulți primind fie pedepse privative de libertate, fie fiind interziși în magazine.
Răspândirea poliției private vine în momentul în care Regatul Unit se confruntă cu o epidemie de furturi, cu peste zece milioane de furturi în fiecare an, aproximativ 30.000 pe zi, sau unul la două secunde. Datele Ministerului de Interne arată că furturile din magazine au crescut cu 24% anul trecut, deoarece hoții profită de o poliție laxă și de un sistem de justiție penală care îi eliberează pe făptuitori fără pedepse cu închisoarea.
O firmă, TM Eye, are 100 de „agenți”, care poartă uniforme asemănătoare poliției, cu veste roșii rezistente la înjunghiere, și 28 de detectivi în civil care se amestecă cu cumpărătorii. Șeful, David McKelvey, un fost inspector șef detectiv la Scotland Yard, a declarat: „Comercianții cu amănuntul au renunțat la poliția care investighează furturile din magazine. De aceea facem aceste urmăriri penale”.
Când detectivii firmei arestează hoți, îi predau poliției. Dar dacă cred că au suficiente probe, le trimit instanței pentru a cere urmărire penală privată. Până acum, compania a trimis în judecată 300 de hoți, câștigând 299 de dosare.
Zece dintre principalii retaileri britanici au finanțat o operațiune de poliție în valoare de 600.000 de lire sterline numită Pegasus. Detectivii vor studia datele, inclusiv camere de supraveghere, pentru a crea profiluri ale hoților din magazine și ale bandelor din care fac parte. Informațiile vor fi transmise forțelor de poliție la începutul anului viitor. Katy Bourne, comisar de poliție și criminalitate pentru Sussex, care conduce proiectul, a declarat: „Vreau să văd poliția la nivel național că se ocupă de bande, deoarece acestea sunt cele care provoacă cel mai mult rău”.
O femeie din România care a furat genți de mână în valoare de peste 4.000 de lire sterline dintr-un magazin universal de lux a fost condamnată la închisoare, în urma unei urmăriri penale private, după ce poliția a refuzat să preia cazul.
Diana Popovici, în vârstă de 34 de ani, a fost arestată de agenții de securitate după ce a ieșit din Fortnum & Mason, din Piccadilly, centrul Londrei, cu două genți Traviata, fiecare în valoare de peste 2.000 de lire sterline, și niște bomboane de ciocolată.
Cazul a fost predat Poliției Metropolitane, dar, când aceasta nu a acționat, detectivii de la firma privată de poliție TM Eye au întocmit un dosar de urmărire penală. Acesta a fost trimis magistraților din Westminster, care ulterior au găsit-o pe Popovici vinovată de furt și au închis-o două săptămâni.
Instanța a mai descoperit că ea era căutată în Irlanda pentru fraudă, așa că, după ce și-a executat pedeapsa, a fost extrădată. Cazul ei este unul dintre cele 300 de urmăriri penale realizate de TM Eye.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro