Miosotis ajunsă în Italia

A fost schimbarea cea mai importanta în viaţa ei: şi-a lasat în urmă familia şi visul de a urma Facultatea de Medicină. Faptul că era singura într-o ţară străină a împins-o să se întoarcă la o pasiune mai veche, încă din şcoală ,cea pentru artă. A fost o întoarcere mai degrabă „din necesitate”: „în noua mea casă nu era nimic: nici mobilă, nici obiecte decoratiove, iar pereţii erau goi. Aşa am decis să-i pictez: mi-am înfrumuseţat pereţii cu propriile mele fresce.” De aici, pâna la a picta tablouri, nu a fost decât un pas. Aşa s-a născut „Miosotis”- alter ego-ul artistic al Iulianei. „De ce am ales numele „Miosotis”- este numele florii de „nu-ma-uita” şi este ceea ce mi-au scris colegii intr-un caiet, la terminarea liceului. Mă reprezintă, într-adevar de aceea am decis să-mi semnez operele cu acest pseudonim”.

Astfel, pictură după pictură, botoşăneanca inventeaza şi compune o realitate personală, o realitate bogată în lumină şi semnificaţii. Pentru început, artista româncă a dăruit multe din tablourile sale „prietenilor şi apropiaţilor mei, mai ales cei din Pontedera”. Iar, într-o zi, un critic de artă a sunat-o să-i propună o colaborare: „nu ştiu dacă pot vorbi de succes, dar m-am bucurat foarte mult când m-a sunat criticul de artă Andrea Dipré. Aşa, operele mele au început să fie cunoscute şi am primit şi un atestat de originalitate la un concurs naţional de pictură, desfăşurat la Pontedera.” Ulterior, românca a primit propunerea să-şi expună, săptămânal, operele la Tv, pe un canal comercial al platformei Sky. „Este vorba mai degrabă de un talk show, în care încerc să explic publicului filozofia din spatele fiecărei opere”. Artista româncă şi-a creat şi un canal You Tube unde îşi promovează creaţiile: „cred că am avut succes, primesc comentarii din toată lumea, m-au căutat mai multe persoane interesate de tablouri”.

Portretele lui Berlusconi şi al Papei

Câteva din ultimele tablouri ale Iulianei Funduiani au avut ca subiect personaje politice şi publice contemporane: este vorba de o serie de portrete dedicate lui Silvio Berlusconi, Giorgio Napoliano, Papei Benedict al XVII-lea. „Le-am făcut pentru că sunt convinsă că este vorba de personaje de înalt nivel intelectual, de aceea le-am reprezentat cu figura învăluită de raze cu material auriu şi argintiu.” Iuliana a ţinut să aducă personal tablourile la Roma, pentru a le înmâna personajelor reprezentate: „M-am dus la Vatican, unde am înmânat tabloul celor de la Secretariatul Papei, apoi la sediul Guvernului şi la Quirinale. De la toţi am primit o scrisoare de mulţumire, ulterior, în care mi se spune că darul adus de mine a fost apreciat.” Un alt tablou, în care este înfăţişat preşedintele Barack Obama, a fost trimis la Casa Albă. „Stiu că a ajuns la destinaţie”, ne-a spus artista.

Manechin la 40 de ani

Chiar dacă a trecut pragul celor 40 de ani, românca a decis să se întoarcă la vechea profesie: cea de manechin. Manechin la 40 de ani? „Da, se poate. Am făcut un curs de perfecţionare profesioanală, recitare, dicţie şi pregătire pentru rol de figurant. Am talia 38 şi 1,80 m înălţime- când îmi pun tocuri, ajung la aproape doi metri. Se caută manechine ca mine. Am făcut şedinţe de shooting şi curs special la Milano, unde am fost apreciată. Într-adevăr, e greu: trebuie să stai în picioare ore întregi, să te schimbi de multe ori, să te machiezi. Ajung acasă frântă, chiar dacă beau multe cafele, mă culc la ora 7, iar cina mea…. Este micul dejun de a doua zi, la şase! Am participat la Zilele Modei de la Milano, am fost încadrată la secţia „moda rivoluzionare”. Am participat la concursul ,,Miss 40,, unde am obţinut un frumos loc III,au fost 100 de frumuseti din toată lumea, am fost singura româncă şi sunt mândră că am reuşit să fiu printre primele pe podium.Acum deja am fost contactată pentru alte contracte”, ne-a destăinuit botoşăneanca.
FOTO: www.iulianafunduianu.com

Urmărește-ne pe Google News