S-a folosit de lecţia ei pentru a-i ajuta pe cei din jur, în special pe cei care se luptă la rândul lor cu boli grave.
A descoperit alpinismul şi acum urcă pe cele mai înalte vârfuri ale lumii pentru a strânge bani pentru copiii care suferă de boli grave. Cea mai recentă aventură a Elizei începe chiar mâine. Pleacă într-o expediţie care o va purta pe doi dintre cei mai frumoşi, înalţi şi periculoşi munţi ai Europei.
Eliza a descoperit muntele printr-o întâmplare. Cea mai bună prietenă a ei a invitat-o într-o zi într-o expediţie pe Mont Blanc, cel mai înalt munte de pe continent de la vest de Caucaz. Până atunci, nu urcase nici măcar munţii României. Dar a fost dragoste la prima vedere. Şi un succes la prima încercare.
„Muntele îţi arată cine eşti şi accentuează ceea ce eşti. Fiecare pas făcut lasă în urmă viaţa ta dinainte şi creează doar un gol, un gol pe care nu ştii cu ce îl vei umple. Fiecare pas te face mai liber”, spunea ea, după ce a ajuns pe Mont Blanc.
Asta se întâmpla în 2014. De atunci, Eliza şi-a propus să cucerească „Cele 7 vârfuri” – cei mai înalţi şapte munţi de pe fiecare continent. Şi deja a reuşit asta în Europa (Elbrus), în Africa (Kilimanjaro) şi în America de Sud (Aconcagua).
„Până în 2022, mi-am propus să ajung şi pe restul”, spune încrezătoare Eliza.
Când unul dintre primii oameni care au escaladat muntele Everest a fost întrebat de ce a făcut-o, a răspuns: „Pentru că e acolo”. Aceeaşi întrebare i-a pus-o şi Libertatea Elizei Niţescu.
„Muntele te face să descoperi întreaga frumusețe a lumii cuprinsă într-un singur lucru: pasul următor. La asta ajunge să se rezume totul”, spune ea.
Dar, asta nu e totul. Mai există şi un alt motiv.
„Dacă suntem în putere, suntem obligaţi să ajutăm”
„Vreau să fac asta din două motive. Mama mea a murit acum ceva timp, din cauza cancerului. A fost învăţătoare toată viaţa şi eu am vrut să sprijin cauze care susţin atât sănătatea, dar au şi această componentă a educaţiei. Sunt 100% convinsă că, atât timp cât noi suntem în putere, cumva asta ne obligă să fim atenţi către cei care au mai puţin”, ne-a spus Eliza.
Libertatea a vorbit cu ea cu o zi înainte să plece în expediţia care o va purta pe doi dintre cei mai frumoşi munţi ai Europei. La 3.798 m, Grossglockner este cel mai înalt vârf din Austria. Şi unul dintre cei mai dificili din Alpi.
„Este un munte foarte frumos, foarte spectaculos. Nu este deloc simplu, dar am toată convingerea că o să depun toate eforturile să ajung pe vârf. Şi voi ajunge”, spune ea.
Este o expediţie de aclimatizare. O pregătire pentru Eiger (3.967 m), din Elveţia , unul dintre cei mai periculoşi munţi ai lumii, cu o reputaţie neagră: a ucis zeci de alpinişti experimentaţi. În special „Faţa nordică”, numită şi „Peretele morţii”. Eliza nu va urca acum pe acea variantă, dar se pregăteşte pentru ea.
„Eiger a creat o filă de istorie foarte importantă. Foarte mulţi alpinişti s-au apucat de urcat pe munţi din cauza poveştilor din jurul acestui munte. În special ruta nordică. Eu am ales o rută mai accesibilă, dar totuşi grea. Pentru ruta de nord, există planuri de viitor”, spune Eliza.
7.768 de lei pentru 7.768 de metri
Planul Elizei Niţescu este să strângă 7.768 de lei pentru „Şcoala Hospice”, un proiect pentru elevii cu cerinţe speciale, mulţi dintre ei suferind de boli grave. Fiecare leu pe care şi l-a propus să îl adune reprezintă un metru al celor două vârfuri pe care şi le-a propus să le cucerească. Cu aceşti bani, vor putea fi sprijinite între 60 şi 120 de intervenţii la „Şcoala Hospice”.
„Cât noi suntem în regulă, cât avem tot ce ne dorim, profesional şi material, trebuie să realizăm că suntem o familie cu toţii şi trebuie să ne ajutăm”, spune Eliza.
Sunt peste 5.000 de copii cu prognostic de viaţă limitat în Bucureşti şi în împrejurimi. Alţi 10.000 de copii se confruntă cu decesul unui membru al familiei şi au nevoie de sprijin. Pentru ei, „Şcoala Hospice” ţine cursuri atât de educaţie formală, cât şi de educaţie nonformală, adaptate fiecărui caz în parte. Costurile de funcţionare sunt însă ridicate. Pot ajunge la 60.000 de euro pe an, aşa că fiecare ban în plus contează.
Eliza şi-a propus să ajute şi ea prin această campanie de conştientizare.
„Mi-am propus să sprijin o clasă virtuală de minim 30 de elevi, să își continue studiile, chiar în condițiile stării de sănătate neprielnice. Copiii cu diagnostic incurabil au condiție specială și, chiar dacă prin lege învățământul este obligatoriu și gratuit până în clasa a X-a, realitatea este că sistemul de stat nu poate susține prezența la cursuri a acestor copii, ei ajungând în final să fie complet marginalizați”, explică ea.
„Şcoala Hospice” nu are nevoie doar de bani. Cei care vor să ajute, pot dona şi rechizite copiiilor cu nevoi speciale.
Citește și:
Dacă ești părinte te va interesa asta: Libertatea a aflat de ce 10 opțiuni pe lista de licee sunt prea puține și copilul tău poate rămâne nerepartizat! Peste 20 de opțiuni sunt mult mai sigure!
Actorul Stefan Karl Stefansson a murit la 42 de ani. Era cunoscut pentru rolul lui Robbie, din „Lazy Town”