În vârstă de 29 de ani acum, românca, originară din Bistrița, a fost condamnată în ianuarie 2014 la o amendă de 500 de franci elvețieni pentru cerșetorie pe un drum public. Cum n-a avut bani să achite sancțiunea, a fost plasată în detenție 5 zile.
„CEDO apreciază că sancțiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporțională nici în scopul luptei împotriva criminalității organizate, nici al celui ce vizează protecția drepturilor trecătorilor, rezidenților și proprietarilor de magazine”, a apreciat Curtea.
„Plasată într-o situație de vulnerabilitate evidentă, reclamanta avea dreptul, inerent demnității umane, de a putea să-și exprime situația grea și să încerce să-și asigure nevoile de bază cerșind”
Paragraf din decizia CEDO
Curtea a observat că reclamanta provenea dintr-o familie extrem de săracă, era analfabetă, nu avea un loc de muncă și nu primea asistență socială. Cerșetoria a fost o modalitate pentru ea de a supraviețui. Reclamanta este o persoană extrem de vulnerabilă, care a fost pedepsită pentru fapte într-o situație în care foarte probabil nu a avut altă opțiune decât să implore pentru supraviețuire.
Curtea consideră că sancțiunea impusă reclamantei i-a afectat demnitatea umană și însăși esența drepturilor protejate de articolul 8 și că statul a depășit marja de apreciere de care s-a bucurat în prezenta cauză. În final, Curtea a considerat că Elveția trebuia să plătească reclamantului 922 de euro pentru prejudiciul moral.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro