Se scumpeşte mâncarea!
După ce, acum două săptămâni, producătorii anunţau creşterea, în următoarea perioadă, a preţurilor alimentelor, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără (foto), confirmă acum scumpirile ce vor veni. El afirmă însă că majorările de preţ vor fi în medie de 8-10%. “E posibil să fie o reajustare de preţuri, dar nu acelea care se vehiculează. Eu am vorbit de 8 spre 10%. Dar, repet, luaţi-o, vă rog, ca pe o presupunere la această dată, rezultatul final vi-l dau după o analiză corectă. Mă refer în general de alimentele de bază, pentru că acestea intră, de regulă, pe masa consumatorului”, a declarat Tabără. Producătorii îl contrazic. Ei vorbesc de scumpiri care ajung şi la 30% pentru pâine. Preţurile alimentelor se vor majora din cauza costurilor mai mari cu materia primă şi a instabilităţii monedei naţionale.
Se va dubla numărul restanţierilor
Potrivit lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR), scumpirea gazelor îi va afecta atât pe cei care au centrale termice de apartament, cât şi pe cei care nu au. “Nu se va mări doar preţul gazelor, dar şi gigacaloria va creşte, fiindcă CET-urile (de unde pleacă energia termică pentru blocuri – n.r.) folosesc şi ele tot gaze. Aşadar, va fi o iarnă grea, iar numărul restanţierilor se va dubla, pentru că facturile vor creşte cu până la 10 la sută”, ne-a declarat Opaina. Astfel, dacă două persoane cu centrală, într-un apartament cu două camere, plăteau, anul trecut în ianuarie, în jur de 200 de lei doar pentru apă caldă şi căldură, în ianuarie 2011 vor da 220 de lei. Trei persoane care locuiesc într-un apartament cu trei camere au plătit în ianuarie circa 300 de lei, iar în prima lună a anului viitor vor da aproximativ 330 de lei doar pentru apă caldă şi căldură.
Tariful la gaze va creşte cu cel mult zece la sută
Fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu (foto), a declarat miercuri, la un post de televiziune, că, în opinia sa, preţul gazelor naturale va creşte. Scumpirea va fi de 5, maximum 10%. Totuşi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Iulius Plaveti, a declarat, ieri, că nu face speculaţii privind evoluţia preţului gazelor, acesta stabilindu-se în baza unei metodologii complexe.
80.000 de sindicalişti vor ieşi în stradă
Ieşirile în stradă ale bugetarilor, din ultima perioadă, n-au avut nici un ecou. Supăraţi că nimeni nu le-a luat în seamă, până acum, nemulţumirile legate de lefurile mici, sindicaliştii au decis să picheteze, în fiecare zi de vineri, până pe 22 octombrie, sediile partidelor. Dacă nici aşa nu vor obţine nimic, ei ameninţă că vor organiza un miting de amploare, chiar istoric, la care vor participa cel puţin 80.000 de persoane. Megaprotestul va avea avea loc într-o zi din intervalul 25-30 octombrie.
Profesorii nu vor mai avea voie să îşi mediteze elevii de la clasă
Dacă sperau să se “încălzească” iarna aceasta cu banii din meditaţii, profesorii pot să-şi ia adio de la acest gând. Dascălii nu vor mai avea voie să le dea lecţii contracost elevilor de la clase.
Vestea vine ca un trăsnet pe capul cadrelor didactice, una din categoriile de bugetari cu cele mai mici salarii. Profesorii care le vor da lecţii pe bani elevilor de la clasă vor fi excluşi din învăţământ.
“Am considerat că nu e moral ca profesorii să desfăşoare meditaţii cu elevii de la clasa lor”, a declarat Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei. Sindicaliştii din învăţământ sunt de acord cu noua măsură. “Nu poţi fi în acelaşi timp şi profesor la clasă şi meditator. Mi se pare o taxă pe impotenţa de a trece clasa sau un mod ilegal de a dobândi nişte bani”, a precizat Anton Hadâr, preşedintele Alma Mater