Arma, o sabie de origine orientală, a fost expertizată de profesorul Carol König care a stabilit că este o sabie otomană, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, denumită „ŞIMŞIR”. Cu ocazia expertizării, reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României şi-au arătat disponibilitatea preluării în custodie a acestei săbii, în vederea expunerii în muzeu.
Scopul protocolului este de a desfăşura activităţi în comun în vederea protejării armelor cu valoare istorică identificate cu ocazia activităţilor curente efectuate de poliţiştii din cadrul Poliţiei Capitalei.. Astfel, armele cu valoare istorică vor fi predate în custodie Muzeului Naţional de Istorie a României care le va păstra şi le va expune pentru a putea fi vizionate de public.
În ziua de 14 septembrie 2010 într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei, poliţiştii bucureşteni au găsit cadavrul unui bărbat în vârstă de 73 ani şi pe soţia acestuia. La examinarea medico-legală externă a cadavrului s-au constatat mai multe semne de violenţă la nivelul capului, iar în urma audierii soţiei persoanei decedate, a rezultat că soţul său era grav bolnav şi imobilizat la pat de mai mulţi ani. Dorind să-i pună capăt suferinţei, în ziua de 12 septembrie 2010, în jurul orei 15.00, femeia şi-a lovit soţul în cap de mai multe ori cu o sabie, fapt ce a dus la decesul acestuia. Din declaraţia femeii a rezultat faptul că sabia folosită la comiterea faptei, a aparţinut unui ofiţer otoman care a luptat în Războiul de Independenţă din anul 1877 şi a fost capturată de o rudă a acesteia, participant în război, care a păstrat-o în familie. În anul 2011 Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe asasină la 15 ani închisoare şi a dispus confiscarea sabiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro