Scandând ”fără dreptate nu va fi pace” şi conduşi de reverendul Al Sharpton, oamenii au mărşăluit prin Parcul National Mall către Memorialul Martin Luther King Jr., situat la aproximativ trei kilometri de treptele Capitoliului, acolo unde Donald Trump va depune vineri jurământul.
Oamenii au înfruntat frigul pentru a protesta față de Trump, dar și pentru a-şi exprima susţinerea faţă de drepturile minorităţilor şi Obamacare, o lege a preşedintelui Barack Obama, pe care viitorul preşedinte a promis să o anuleze. De altfel, Congresul american a făcut primii pași importanți în acest sens.
”Suntem uniţi, nu ca oameni ai urii, ci ca oameni ai speranţei”, a declarat Charley Hames Jr., preşedintele filialei din Oakland, în California, a Reţelei Naţionale de Acţiune a lui Sharpton. ”Noi credem că acest marş este primul dintre multe altele care vor urma.
Reverendul Al Sharpton, organizatorul marşului, a apreciat că democraţii din Congres au nevoie să primească un mesaj simplu: ”Aveţi coloană vertebrală”.
”Mărşăluim în ploaie pentru că vrem ca naţiunea să înţeleagă pentru ceea ce s-a luptat şi ceea ce s-a obţinut şi că este nevoie de mai mult decât de un scrutin ca (aceste drepturi) să fie doborâte”, a subliniat el.
La miting, la care au participat mai puţine persoane decât sperau organizatorii, au participat organizaţia hispanică Consiliul Naţional La Raza, rude ale unor afroamericani ucişi de poliţie, Liga Naţională Urbană (NUL), Planned Parenthood şi Human Rights Campaign, o organizaţie de apărarea drepturilor civile ale lesbienelor gay-ilor, bisexualilor şi persoanelor transgen.
Donald Trump, atac asupra unui simbol al mișcării pentru drepturi civile
Marşul a început la câteva ore după ce Trump l-a atacat pe reprezentantul democrat John Lewis din Georgia, un simbol al mişcării pentru drepturi civile, care a declarat că nu-l consideră pe Trump un preşedinte legitim.
Lewis a declarat pentru NBC, într-un inerviu pentru emisiunea „Meet the Press” de duminică, faptul că el crede că presupusele atacuri cibernetice ale Rusiei, care au avut scopul să-l ajute pe Trump, îi pun legitimitatea la îndoială.
Trump i-a replicat sâmbătă, pe Twitter, că ar trebui să se concentreze mai degrabă asupra circumscripţiei sale din Atlanta. ”Vorbe, vorbe, vorbe – nu fapte şi nici rezultate. Trist!”, a scris viitorul preşedinte al Statelor Unite. Ulterior, președintele-ales al SUA a fost criticat pe rețelele de socializare pentru că acest atac lansat la adresa unui simbol al mișcării pentru drepturi civice.
Zeci de organizații vor să proteste în ajunul învestirii lui Donald Trump
Aproximativ 30 de organizaţii, aproape toate anti-Trump, au obţinut autorizaţii să protesteze înainte, în timpul şi după învestire.
Mii de demonstranţi au promis să blocheze învestirea, inclusiv prin blocarea punctelor de control de securitate amplasate pe ruta unei parade organizate cu ocazia învestirii. Cel mai amplu protest va fi Marşul Femeilor la Washington, la o zi după învestire, la care organizatorii spun că aşteaptă 200.000 de oameni. Mai multe vedete, printre care și Madonna, și-au anunțat prezența.
Poliţia din Washington şi Secret Service intenţionează să suplimenteze forţele de securitate cu 3.000 de ofiţeri şi 5.000 de membri ai Gărzii Naţionale.
Donald Trump preia puterea de la Barack Obama
Pe 20 ianuarie, Donald Trump devine oficial președintele SUA, preluând puterea de la Barack Obama. După două mandate în fruntea SUA, Barack Obama va părăsi reședința prezidențială. Actualul lider de la Washington a susținut deja ultimul său discurs către poporul american, unul care a fost extrem de emoționant.
Preşedintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătăţirea climatului economic, la scăderea şomajului, dar şi la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relaţiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.
Despre tranziţia dintre administraţia sa şi cea a republicanului Donald Trump, Obama a afirmat că este una paşnică şi le-a cerut americanilor să fie solidari şi să facă faţă împreună provocărilor.