„Facturile la utilităţi au îngenuncheat bugetul Bârladului! Astăzi, la solicitarea primarului municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroş, conducerile de la toate unităţile şcolare locale, precum şi de la serviciile externe ale Primăriei, s-a analizat situaţia gravă în care a ajuns bugetul local ca urmare a creşterii tarifelor la utilităţi”, a transmis Primăria municipiului Bârlad, pe Facebook.
Edilul oraşului a convocat conducerea şcolilor şi a instituţiilor din subordinea Consiliului Local pentru a discuta şi a găsi soluţii de reducere a consumului de gaz.
La întâlnire a fost prezentă şi conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Elena Beldiman, care a informat că, pentru toate cele opt pavilioane în care funcţionează, factura la gaz pe luna decembrie a avut o valoare de 180.000 lei, în condiţiile în care această instituţie este cel mai mare consumator local.
„Avem o unitate şcolară care a primit o factură la gaze de 270.000 de lei, pentru o singură lună. Sunt altele care au primit facturi de 83.000 de lei sau de 79.000 de lei şi doar într-un singur caz, o şcoală din Bârlad, a primit o factură rezonabilă.
Prin urmare, acum nu o să vă solicit să ţineţi copiii în frig, sau să staţi dumneavoastră, ci vreau să vă rog să fiţi mult mai atenţi la consum şi mai ales să opriţi risipa. Sunt unităţi care funcţionează în clădiri slab izolate termic, unde centralele merg zi şi noapte şi tot nu fac faţă, în condiţiile în care preţul la gaze a explodat.
Problema mare, pentru bugetul local, este că, în cazul în care continuăm în acest ritm, punem în pericol proiectele mari de dezvoltare a oraşului”, a transmis primarul Boroş.
Edilul a făcut apel la cumpătare şi la limitarea consumului de gaz, acolo unde nu se justifică: „Dacă nu suntem cumpătaţi, nu vom mai putea face nimic pentru oraş. De aceea vă rog să analizaţi foarte bine, fiecare în parte, situaţia din unitatea dumneavoastră şi să limitaţi consumul, acolo unde nu se justifică. Totodată, voi dispune ca de la nivelul Primăriei să fie urmărite toate cererile de compensare depuse, astfel încât să existe o gândire unitară pentru a ne asigura că vom primi sprijin la plata facturilor.
Vă cer la toţi să fim chibzuiţi! Să eliminăm risipa pentru că, până-n ultima perioadă de timp Bârladul nu a primit sprijin, deşi sunt multe nevoi. La penultima rectificare am primit o sumă modică, cât o comună. Iar la ultima, ni s-au alocat 0 lei”, a declarat el.
Facturile uriașe, în atenția procurorilor
Foarte multe persoane și instituții au sesizat organele abilitate că au primit facturi nejustificat de mari la lumină sau gaze, după majorarea tarifelor. Ministrul energiei, Virgil Popescu, a afirmat că sunt chiar milioane de facturi greșite, cu prețuri umflate.
În acest context, ministrul justiției, Cătălin Predoiu, i-a cerut procurorului general să investigheze „orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.
Solicitarea a fost trimisă procurorului general joi, 13 ianuarie.
Cu o zi înainte, miercuri, ministrul Popescu a însemnat românii să nu plătească facturi eronate, ci să ceară corectarea lor de către furnizori.
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat, într-un interviu acordat Libertatea, care sunt indiciile că factura este eronată, dar și toți pașii care trebuie urmați pentru a evita problemele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro