„Elevii noștri au fost în vacanță săptămâna trecută, iar azi, fiind prima zi de școală, dar și îngrijorarea publică cu privire la coronavirus, am efectuat un triaj al elevilor înainte să intre în sălile de clasă“, au explicat pentru Libertatea reprezentanții școlii private.
„Nu vă pot spune de câte cazuri este vorba, dar ce pot să vă confirm este că acești copii care s-au întors din Italia, dintr-o regiune unde s-au depistat cazuri de coronavirus, sunt în carantină și le vom motiva absențele de la școală.“
Reprezentanții școlii Avenor:
Școala a trimis ulterior o informare către toți părinții ca, în cazul în care ei sau copiii lor au călătorit în regiuni afectate de coronavirus, să intre în carantină.
„Dacă ați călătorit recent în Italia, în special în regiunile Lombardia și Veneto (care includ orașe precum Milano și Veneția), China, Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Hong Kong, Thailanda, SUA, Malaezia, Australia, Taiwan sau Iran, trebuie să vă țineți copiii acasă, în carantină timp de cel puțin 14 zile și să informați cabinetul medical și profesorii clasei.
Aceleași măsuri de prevenire se aplică membrilor echipei Avenor College, profesorilor și personalului administrativ“, a comunicat școala părinților.
Reamintim că Ministerul Sănătății a anunțat, duminică, pe fondul creșterii numărului de cazuri confirmate de coronavirus în zona de nord a Italiei, că persoanele care sosesc în România din localitățile din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele două săptămâni vor fi incluse în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile.
Un copil din Târgu Mureș de clasa I, în carantină
Elevii de la școala privată din Capitală nu sunt singurii în carantină.
În urma unui apel al părinților elevilor de clasa I, ai unei școli din Târgu Mureș, un băiețel a stat în carantină două săptămâni împreună cu mama sa care s-a întors recent din China, regiunea Macao- unde au fost raportate 10 cazuri de coronavirus.
Informația a fost confirmată astăzi de către conducerea școlii, la solicitarea Libertatea.
Sindicatele din Iași cer amânarea şedinţelor cu părinţii
Potrivit unei note trimisă de Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi către Inspectoratul Școlar din același județ, „în contextul epidemiologic cu potențial exploziv marcat de posibilitatea apariției coronavirusului“, sindicaliștii cer suspendarea oricăror manifestări colective (serbări, cercuri metodice, ședințe cu părinții, întâlniri metodice, activități extrașcolare, excursii) în perioada următoare.
Sindicatele mai solicită „imperativ” suspendarea simulărilor din luna martie 2020. „Apreciem că sănătatea este mai presus de toate”, susţin sindicaliştii, potrivit Mediafax.
De asemenea, USLIP Iași cere verificarea aprovizionării unităților școale cu materiale de igienă elementară: săpun, prosoape de unică folosință, dezinfectanți, clor, măști, în contextul în care sindicaliștilor li s-a semnalat faptul că din anumite școli lipsesc lucrurile banale precum săpunul sau hârtia igienică.
Măsuri transmise de Ministerul Educației către Inspectoratele Școlare:
- Limitarea/suspendarea/anularea tuturor activităților care implică deplasări în străinătate. În condițiile unor eventuale aprobări emise pentru deplasări în străinătate, inspectoratul școlar are obligația de a informa Direcția de sănătate publică, anterior revenirii în țară, cu privire la destinația plecării, durata acesteia și numele persoanei/persoanelor care au efectuat deplasarea.
- Persoanele care au efectuat deplasări în străinătate vor prezenta, la revenirea în unitățile de învățământ, certificat medical/adeverință medicală care să ateste că persoana este clinic sănătoasă.
- Limitarea la maximum/suspendarea organizării oricăror manifestări colective școlare sau extrașcolare (simpozioane, conferințe, excursii, vizite de studiu la nivel local sau național).
- Activitățile planificate în cadrul Săptămânii „Școala altfel” să se desfășoare în sediul/incinta unităților de învățământ, evitând în acest mod riscul apariției unor cazuri de îmbolnăviri.
Ce universități și-au suspendat cursurile
Având în vedere actualul context epidemiologic, Ministerul Educației și Cercetării face următoarele precizări:
- Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie – 08 martie.
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat decizia ca toți studenții și cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), vor intra pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activitățile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză și franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.
- Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul săptămânii.
- Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.
„Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile au obligația de a informa Direcția de sănătate publică“, a mai transmis Ministerul Educației.
În baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educațional și modalitatea de recuperare a activităților didactice aparțin conducerii universității, cu aprobarea Senatului Universitar și a Consiliului de Administrație, urmând a informa ulterior Ministerul Educației.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro