Cazul s-a petrecut în anul 2017, însă abia la jumătatea lunii martie anul curent a fost soluționat într-o primă instanță, Judecătoria Cluj-Napoca declarând nevinovat medicul care a fost găsit țap ispășitor pentru erorile de comunicare instituționale. Decizia nu este definitivă.
Prof. univ. dr. Viorel Lupu, șeful Clinicii de psihiatrie pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a fost trimis în judecată de procurori în toamna anului 2018 fiind acuzat de neglijență în serviciu.
Concret, el a fost acuzat că a dispus externarea pacientului de 16 ani fără a avea acordul instanței. Medicul și-a susținut nevinovăția în fața judecătorilor afirmând că a tratat cazul din punct de vedere terapeutic ca pe o urgență medicală și că încheierea instanței privind luarea măsurii de siguranță împotriva minorului a fost comunicată spitalului la aproape două săptămâni după externarea pacientului.
Judecătoria Cluj-Napoca a dispus achitarea profesorului Viorel Lupu, magistrații arătând că punerea în libertate a minorului-inculpat a fost posibilă urmare a unui șir de vicii procedurale care nu poate fi imputat medicului curant.
Probleme cu consumul de etnobotanice
În primăvara anului 2017, Andrei*, adolescentul de 16 ani din județul Alba, era arestat preventiv într-un dosar de furturi. El era cunoscut drept un copil-problemă. Medicii care l-au expertizat de-a lungul anilor îl diagnosticaseră cu tulburări de comportament, accentuate pe fondul consumului de etnobotanice.
Pe 4 mai 2017, Judecătoria Alba Iulia a dispus internarea sa provizorie într-o unitate specializată de asistență medicală, până la însănătoșire sau până la ameliorarea stării de sănătate.
La aceeași dată, instanța a comunicat un exemplar al hotărârii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, în vederea punerii în executare a măsurii.
După cinci zile, constatând că nicio unitate medicală din județul Alba nu îndeplinește condițiile impuse de situația minorului, DSP a comunicat Judecătoriei că se află în imposibilitatea internării acestuia.
Pe 12 mai, instanța a dispus revocarea măsurii arestării preventive și punerea în libertate a inculpatului minor, pentru a fi posibilă punerea în executare a măsurii de siguranță a internării medicale.
Hotărârea Judecătoriei Alba-Iulia privind revocarea arestului preventiv și luarea măsurii de siguranță a internării medicale au fost comunicate la data de 14 mai Penitenciarul Aiud, Inspectoratul Județean de Poliție Alba și DSP Alba. În aceeași zi, minorul a fost eliberat din închisoare și, cum DSP nu găsise încă un spital care să îl primească, a fost transportat la Unitatea Primiri Urgențe Alba Iulia.
Transferat la Cluj
Ulterior, șeful DSP Alba a contactat telefonic managerul Spitalului de Copii Cluj-Napoca, solicitând primirea pacientului.
„Acel minor era într-o situație dificilă și problematică. Și pentru că am fost sunat în weekend, consider că era o rugăminte. Mai mult, aici la Cluj, Spitalul Universitar primește multe cazuri problematice din punct de vedere medical. Noi suntem spital de linia unu și nu refuzăm asemenea cazuri, iar altundeva nu putea fi dus pacientul. (…) Noi nu facem internări obligatorii și nu știu ce înseamnă din punct de vedere juridic internare obligatorie”, a declarat anchetatorilor managerul Spitalului de Copii Cluj-Napoca.
Anunțat de către manager, medicul Viorel Lupu a fost de acord cu internarea în secția de psihiatrie pediatrică a minorului din Alba, lucru care s-a și întâmplat în seara de 14 mai 2017. Copilul a fost adus de un agent al Penitenciarului Aiud. A doua zi, cu ocazia raportului de gardă, i-au fost prezentate actele care l-au însoțit pe minor la internare.
Ulterior, medicul a solicitat asistentului social din cadrul clinicii să ia legătura cu reprezentanții Penitenciarului Aiud pentru a ști ce trebuie făcut în caz de externare. Familia adolescentului, contactată de reprezentanții spitalului, și-a declinat responsabilitatea, invocând că băiatul se află sub tutela Protecției Copilului.
Pe 19 mai, când medicul a decis externarea pacientului, având în vedere că starea sa de sănătate se ameliorase, reprezentanții spitalului au contactat din nou Penitenciarul Aiud pentru a întreba dacă este necesar să solicite prezența unui agent de penitenciar, însă li s-a comunicat că „din punctul lor de vedere, inculpatul este liber”.
Tâlhărie la nici o săptămână de la externare
Astfel, au fost anunțați funcționarii Centrului de Primire în Regim de Urgență „Pinocchio” Alba Iulia, care pe 22 mai l-au preluat pe băiat din spitalul din Cluj-Napoca, urmare a externării.
După nicio săptămână, minorul a fugit din centru, iar în noaptea de 27 spre 28 mai a tâlhărit o persoană pe o stradă din Alba Iulia.
Analizând firul evenimentelor, Judecătoria Cluj-Napoca a stabilit că în cazul de față nu s-au respectat pașii obligatorii în astfel de situații.
Băiatul-problemă a fost internat la spitalul din Cluj-Napoca și, deși celor de la DSP le revenea obligația de a aduce la cunoștința Judecătoriei Alba-Iulia despre data și locul internării, pentru a se proceda în continuare la sesizarea Judecătoriei Cluj-Napoca (în circumscripția căreia se afla spitalul), acest lucru s-a întâmplat abia pe 7 iulie 2017, la două săptămâni de la externare.
În plus, Spitalul de Copii din Cluj-Napoca nu este inclus în categoria unităților specializate desemnate de Ministerul Sănătății pentru punerea în executare a măsurii de siguranță a internării medicale a minorilor. La nivelul unității medicale nu există o procedură de lucru în astfel de cazuri, personalul neavând atribuții în fișa postului în acest sens.
Judecătorii au subliniat că medicul Lupu nu avea nicio obligație să cunoască prevederile legale în astfel de cazuri, deoarece acestea exced sferei sale profesionale.
Procurorii au contestat soluția de achitare, o decizie definitivă în acest sens urmând să fie luată de Curtea de Apel Cluj.
Minorul devine adult și ajunge din nou după gratii
Între timp, minorul-problemă a devenit adult și a ajuns din nou după gratii. El este vizat de noi anchete penale pentru furt și distrugere, fiind condamnat în mai multe dosare, inclusiv pentru incendierea apartamentului care a aparținut bunicii sale.
* Numele pacientului, minor la data anchetei penale în cadrul căreia s-a luat măsura de siguranță, a fost protejat.