Simularea arată cât de ușor se pot răspândi picăturile care plutesc prin aer, a notat Business Insider.
Studiul nu este de acum, din perioada pandemiei de coronavirus, ci din 2014 și a fost realizat de cei de la Purdue University împreună cu inginerii de la Boeing în cadrul unui program care încerca să arate dacă e eventuală schimbare a sistemului de ventilație al avioanelor ar putea provoca îmbolnăviri cu boli infecțioase.
De când a izbucnit pandemia de coronavirus, tot mai multe companii aeriene au vorbit despre necesitatea unor schimbări la sistemul de ventilație al avioanelor.
Experții susțin că riscul pasagerilor de a se infecta rămâne ridicat chiar dacă aerul din interiorul avionului va fi bine ventilat.
Simularea impresionantă realizată cu șase ani în urmă a arătat cât de ușor se pot răspândi particulele care imediat după ce tușești formează un „nor” compact, care apoi se divide în mii de particule mici care circulă în interiorul întregului avion.
Videoclipul arată cum tusea unei persoane care stă pe scaunul din mijloc în rândul de la mijloc al unui avion proiectează în aer un nor de picături – colorate în violet – care apoi se răspândesc până la primul rând.
Tot mai multe companii aeriene, multe dintre ele crunt lovite de criza coronavirusului, au spus că se vor preocupa de siguranța călătorilor și vor monta filtre speciale, care pot reduce la minimum riscul de îmbolnăviri.
Aceste filtre pot fi eficiente în recircularea aerului, dar pasagerii rămân expuși micilor picături de tuse care se plimbă prin interiorul avionului, până când acestora le vine rândul să intre în acele filtre.
Nouă chinezi s-au infectat de la aparatul de aer condiționat
Organizația Mondială a Sănătății a indicat că o distanță de doi metri între oameni este suficientă. Dar sunt studii care demonstrează că virusul care provoacă boala COVID–19 se poate deplasa ușor mai mult de doi metri și pot persistta în aer sub formă de aerosoli.
Un alt studiu a arătat că nouă persoane de la un restaurant fără geamuri din China s-au infectat cu COVID-19 din pricina aparatului de aer condiționat.
„Pentru a fi sincer, avioanele nu sunt concepute pentru a preveni transmiterea bolilor infecțioase”, a spus Qingyan Chen, profesor de inginerie, după ce a văzut animația celor de la Purdue University.