După atacul asupra Ucrainei din februarie 2022, mulți politicieni de stânga și de dreapta din Germania, dar nu numai, încă se agață de ideea că pot pune capăt războiului prin diplomație. Argumentul preferat al acestora și teoria cel mai des vehiculată este că „trebuie să ne apropiem de Putin, în loc să furnizăm arme Ucrainei, atunci și Moscova se va îndrepta spre pace”.
Dar Putin a respins această idee într-un nou interviu la televiziunea de stat rusă, al cărei transcript a fost publicat de site-ul Kremlinului și preluat de Bild.
Ucraina suferă în prezent eșecuri pe mai multe fronturi și, așa cum și-au dorit politicienii de stânga și de dreapta, primește prea puține arme și prea puțină muniție. Așa că Putin ar trebui să fie acum pregătit să se angajeze în negocieri.
Dar președintele rus are o cu totul altă logică. „Să negociem acum, doar pentru că au rămas fără muniție, ar fi ridicol din partea noastră”, a spus Putin.
Este o singură frază, dar care explică clar că Putin exploatează fiecare slăbiciune militară pentru a ataca și a-și atinge obiectivele. Iar acestea sunt distrugerea Ucrainei și subjugarea poporului ucrainean.
Mai ales că Putin exclude categoric orice fel de încetare a focului: „Suntem, totuși, pregătiți pentru o conversație serioasă și dorim să rezolvăm toate conflictele, și mai ales acest conflict, prin mijloace pașnice. Dar trebuie să fie clar pentru noi înșine că aceasta nu este o pauză pe care inamicul vrea să o folosească pentru reînarmare, ci aceasta este o conversație serioasă cu garanții de securitate pentru Federația Rusă”.
Ceea ce Putin spune cu adevărat prin „negocieri” nu este altceva decât capitularea Ucrainei. Acest lucru a fost dezvăluit recent de Wall Street Journal, care a publicat conținutul documentului pe care Rusia l-a prezentat în primele runde de negocieri, la scurt timp după atacul asupra Ucrainei. În el, Moscova a cerut Ucrainei să-și reducă armata la un minim incombatabil, în schimb, Rusia nici măcar nu s-a oferit să se retragă din teritoriile ocupate.
În timpul interviului cu Putin, Dmitri Kiseliov i-a spus președintelui rus: „Din punct de vedere istoric, este absolut clar că regimurile naziste nu se dizolvă singure, ci dispar ca urmare a înfrângerii militare. Acesta a fost cazul în Germania, Italia și Japonia. Același lucru se va întâmpla, evident, cu regimul nazist Bandera. Acum avansăm pe toată linia frontului, dar apare această întrebare: cum să avansezi cu pierderi minime?”.
Putin a replicat: „Răspunsul este și simplu: trebuie să creștem mijloacele de distrugere, numărul și puterea mijloacelor de distrugere, și să creștem eficacitatea forțelor și mijloacelor utilizate. Aviația, atât tactică și militară, cât și strategică. Acesta este răspunsul la întrebarea dumneavoastră: cu cât mai puternice și mai multe mijloace de distrugere, cu atât mai puține pierderi”.