Potrivit parchetului, suspecta de 19 ani conducea Land Rover-ul tatălui ei lângă Sargans, cantonul Sankt Gallen, când a fost surprinsă de radar circulând cu 215 km/h.
Învinuita a trebuit să răspundă în instanță pentru infracțiune, iar parchetul a cerut 14 luni închisoare. Potrivit rechizitoriului, „femeia a pus în pericol alți utilizatori ai drumului prin comportamentul ei în trafic”.
Imaginea de radar era proba decisivă în proces, dar era neclară și nu a fost suficientă pentru a identifica făptuitorul.
Acuzata nu a comentat acuzațiile, iar avocatul a trimis instanței, pentru a compara cu imaginea captată de radar, o fotografie cu sora ei!
În această situația, acuzarea nu a putut stabili care dintre cele două surori se afla la volan, mai ales că și proprietarul mașinii declarase că oricare dintre fete sale s-ar fi putut afla la volan.
Adolescenta a fost achitată de judecătorie, care a subliniat că „într-un stat constituțional modern se aplică principiul In dubio pro reo“.
In dubio pro reo este o expresie latină care exprimă principiul juridic conform căruia îndoiala acuzatorului (probele insuficiente) devine favorizantă inculpatului sau persoanei acuzate.
Prinsă fără permis, la șase luni după achitare!
Altfel spus, acuzare trebuie să dovedească vinovăția acuzatului, și nu acuzatul nevinovăția. Aplicarea în practică se bazează pe principiul că orice persoană este nevinovată până când există proba concretă, indubitabilă, a vinovăției sale.
Când probele prezentate de acuzator nu conving judecătorul, acesta dictează achitarea.
Acum, la 6 luni după acest caz, tânăra achitată a fost prinsă din nou de polițiști. De data aceasta conducea fără permis. A primit o amendă condiționată de 2.700 de euro și va fi urmărită penal. De data asta, fără „In dubio pro reo”!
Foto cu caracter ilustrativ: Facebook Kantonspolizei St. Gallen