Stațiunea de schi Whistler, din Columbia Britanică, are în jur de 200 din cele 877 de cazuri cunoscute de infectare cu tulpina braziliană a virusului, dar oficialii nu știu încă foarte bine cum s-a răspândit aceasta și cât de extinsă este de fapt în regiune.
Nu ar fi pentru prima oară când o stațiune de schi alimentează transmiterea virusului. Faimos este exemplul stațiunii Ischgl, din Tirol. De acolo, în prima fază a pandemiei, la începutul lui 2020, virusul a fost transmis în toată Europa.
Pentru stațiunile de schi, scrie The Guardian, prima parte a primăverii oferă ultima șansă de activitate turistică, înainte de finalul sezonului.
Whistler, cea mai faimoasă stațiune de acest gen din Canada, este însă acum aproape pustie – teleskiurile s-au oprit, iar pârtiile sunt goale.
Stațiunea a fost închisă de autoritățile provinciale la sfârșitul lunii martie, după ce oficialii au realizat că varianta foarte contagioasă a virusului depistată inițial în Brazilia se răspândea rapid în comunitate.
Pe măsură ce provinciile din întreaga țară bat record după record în ceea ce privește numărul de noi cazuri de infectare, experții sunt tot mai îngrijorați de răspândirea noilor tulpini.
Cu 877 de noi cazuri ale variantei braziliene, Columbia Britanică are acum cel mai mare focar de infectare din afara Americii de Sud și chiar a Braziliei. Și aproape un sfert din aceste cazuri au legătură cu stațiunea de schi.
Experții cred că varianta braziliană este mai contagioasă, mai periculoasă pentru tineri și are abilitatea de a reinfecta pacienții. În Brazilia, această variantă, apărută pe fondul unui eșec al măsurilor de combatere a epidemiei, a adus sistemul sanitar în pragul colapsului.
Tulpina s-a extins și în jurul Braziliei, în alte țări din America de Sud.
Însă experții au fost șocați să afle că un focar atât de mare există în Whistler. Și deocamdată, oficialii nu știu prea mult. Niciunul dintre cei 84 de oameni infectați inițial acolo nu au călătorit în afara Canadei.
Nora Reid, o tânără de 22 de ani care lucrează în industria ospitalității, nu știe cu ce variantă s-a îmbolnăvit, la mijlocul lui martie, dar știe că zile întregi a suferit de dureri puternice musculare, care au lăsat-o cu o senzație copleșitoare de oboseală.
De fapt, angajați precum Reid reprezintă majoritatea cazurilor de persoane infectate din Whistler.
Oficialii din sănătate au încercat să stopeze trei focare separate apărute aici din ianuarie, vaccinând mulți dintre angajații stațiunii, dar deocamdată nu au reușit să oprească apariția de noi cazuri.
„Toți simțeam că asta se va întâmpla”, spune Peter, un angajat în ostipalitate din stațiune, care s-a infectat la doar câteva zile după ce s-a vaccinat, în martie.
„Oamenii vin aici de peste tot – de aceea este faimoasă stațiunea”, explică el.
O monitorizare insuficientă a răspândirii virusului
Problema și mai mare este că focarul s-a extins acum în întreaga provincie, dar și în provincia vecină, Alberta.
Pentru că provincia nu a făcut însă suficiente secvențieri genetice, oficialii nu au întreaga imagine a focarului.
Epidemiologul Jean-Paul Soucy a subliniat că oficialii regionali nu efectuează suficiente secvenției genetice, pentru a vedea cât de extinsă este de fapt varianta braziliană în Columbia Britanică.
El a subliniat că o altă problemă majoră a fost lipsa măsurilor restrictive. „Faptul că am aplicat cu întârziere măsurile de carantină la graniță nu ne-a ajutat. Dacă aceste măsuri ar fi fost în vigoare cu câteva luni mai devreme, poate actuala situație ar fi fost încetinită sau chiar evitată”, spune el.
Autoritățile din Columbia Britanică au anunțat deja că nu vor mai analiza fiecare caz pozitiv, pentru a afla dacă pacienții sunt infectați cu una dintre noile variante.
„Presupunem că toți cei care sunt testați pozitiv trebuie tratați ca și cum ar fi infectați cu una dintre variantele mai cotagioase ale virusului”, a declarat Bonnie Henry, principalul oficial medical al provinciei.
În schimb, oficialii vor monitoriza cu atenție posibilele reinfectări, precum și eficiența vaccinurilor în fața acestor variante.
Dar experții au avertizat că secvențierile genetice sunt cruciale.
„Această bestie de tulpină crește fără să fie monitorizată. De aceea mi-e teamă că în momentul în care vor renunța la secvențierea unui număr mare de cazuri , vom rămâne fără informații importante”, a declarat Eric Feigl-Ding, un epidemiolog din Washington, pentru The Guardian.
Feigl-Ding a oferit drept exemplu activitatea de secvențiere derulată în țări precum Marea Britanie sau Danemarca, anul trecut.
La momentul respectiv, a spus expertul, oficialii din cele două țări au descoperit că în vreme ce numărul general de cazuri de infectare scădea, oferind o falsă senzație de siguranță, varianta britanică a virusului era în creștere și anunța o nouă criză.