Monumente dedicate lui Stalin – liderul asociat în Rusia cu victoria sovieticilor asupra nazismului, dar totodată şi cu un regim al terorii care a făcut milioane de victime – sunt rare în Rusia.

Potrivit imaginilor difuzate de agenţia oficială de presă RIA Novosti, aleşi locali şi reprezentanţi ai oraşului Volgograd au inaugurat bustul lui Stalin, ce a fost amplasat alături de statuile a doi comandanţi celebri pentru rolul lor în bătălia de la Stalingrad, Gheorghi Jukov şi Aleksandr Vassilievski.

Sub un cer gri şi sub ochii a zeci de locuitori, soldaţii ruși au depus flori la baza celor trei busturi de bronz.

Campania din Ucraina, prezentată în cheia luptei împotriva „nazismului”

Zilele de 1 şi 2 februarie au fost declarate nelucrătoare la Volgograd de autorităţi. Pentru ruşi, Stalingradul este sinonim cu victoria asupra nazismului şi această bătălie ocupă un loc central în propaganda patriotică promovată de Kremlin.

Această inaugurare intervine în timp ce Kremlinul îşi prezintă războiul declanşat împotriva Ucrainei drept o operaţiune de „denazificare”, în linia moştenirii celui de-Al Doilea Război Mondial.

„O dată sacră pentru ţara noastră”

Preşedintele Vladimir Putin este aşteptat joi să rostească o alocuţiune la Volgograd cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 80 de ani de la bătălia de la Stalingrad, la aproape un an de când a ordonat declanşarea invaziei în Ucraina.

Anunţând posibilitatea unei vizite joi a preşedintelui rus la Volgograd, purtătorul de cuvânt al Kremlinului menţionase marți, într-o conferinţă de presă, că această vizită „va fi dedicată exclusiv aniversării a 80 de ani de la victoria Armatei Roşii în bătălia de la Stalingrad”.

„Este o dată sacră pentru ţara noastră”, a spus Dmitri Peskov.

De la sosirea sa la Kremlin în 2000, Putin a asistat la multe ceremonii dedicate bătăliei de la Stalingrad, care a început la 17 iulie 1942 şi s-a încheiat la 2 februarie 1943 cu capitularea feldmareşalului Friedrich von Paulus, comandantul Armatei a VI-a germane, după 200 de zile de lupte înverşunate.

În memoria acestei bătălii, la Volgograd a fost ridicat memorialul Mamaev Kurgan, un deal dominat de o statuie gigantică a Patriei Mame.

În privinţa schimbării denumirii Volgogradului în Stalingrad, Peskov a răspuns că nu poate să confirme, deşi o parte a presei oficiale ruse susţinea că s-ar putea întâmpla acest lucru.

Deocamdată, după cum a comunicat Consiliul local, pancarta cu denumirea Volgograd de la intrarea în oraş a fost înlocuită cu titlu provizoriu cu una pe care scrie Stalingrad, denumirea pe care oraşul a avut-o între 1925 şi 1961.

De asemenea, liderii partidului de guvernământ Rusia Unită – formațiunea președintelui Putin – și-au sfătuit membrii să compare public conflictul din Ucraina cu bătălia de la Stalingrad.

Două milioane de soldați, morți în luptele de la Stalingrad

În iulie 1942, când oraşul – care purta numele dictatorului sovietic Iosif Stalin – era pe cale să cadă în mâinile armatei naziste, Moscova a mobilizat sute de mii de recruţi fără niciun fel de experienţă de luptă, care abia au rezistat 24 de ore sub bombardamentele neîncetate ale forţelor naziste.

„A venit timpul să oprim retragerea. Niciun pas înapoi!”, a afirmat Stalin, într-un celebru discurs adresat trupelor sovietice în iulie 1942. Nemţii au fost constrânşi la lupte de stradă şi corp la corp printre ruinele oraşului, pentru care nu erau echipaţi adecvat şi în care supremaţia lor în tancuri şi avioane nu a mai avut valoare.

În consecinţă, oraşul cu puţin peste 500.000 de locuitori a dispărut practic de pe faţa pământului din cauza bombardamentelor germane, iar peste două milioane de soldaţi sovietici şi germani au pierit în luptele de la Stalingrad.

Delegaţii ale parlamentului de la Berlin erau invitate în trecut să participe la ceremoniile dedicate bătăliei de la Stalingrad, dar în acest an, prezenţa lor nu este aşteptată întrucât Germania sprijină Ucraina cu arme în lupta acesteia împotriva invaziei ruse.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News