Conform anunțului Casei Regale a României, inaugurarea va avea loc în 2022.

„O stradă din Florența va purta numele reginei Elena a României”, a anunțat Casa Regală a României pe Facebook.

„La inițiativa unor organizații civice reprezentând comunitatea românească și pe cea italiană, Consiliul Orașului Florența a votat în favoarea atribuirii numelui reginei Elena a României unei străzi sau unui parc public din străvechea urbe”, se mai notează în comunicat.

Potrivit comunicatului, în cursul lunii mai 2021, va avea loc la Florența comemorarea reginei Elena, iar anul viitor va fi inaugurată locația publică purtând numele reginei.

Majestatea Sa Margareta a fost informată, pas cu pas, de inițiativa civică românească și a trimis o scrisoare de felicitare Asociației AlterNATIVA, cea care a inițiat acest demers „patriotic și istoric”.

Elena, prinţesă a Greciei şi Danemarcei, s-a căsătorit, la Atena, cu principele moştenitor al României, Carol, la 10 martie 1921.

În același an, Elena l-a adus pe lume pe Mihai, unicul lor copil. Din păcate, mariajul dintre Carol şi Elena nu a rezistat.

După abdicarea fostului soț, Carol al II-lea, Elena a revenit în
septembrie 1940 în România, primind titlul de Regină-mamă și apelativul Majestate.

După abdicarea forțată a regelui Mihai, Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, la Florența.

În ultimii ani s-a mutat, din cauza sănătății, la Lausanne, apoi la Versoix. Regina-mamă a murit la Lausanne în ziua de 28 noiembrie 1982

FOTO: EPA

Urmărește-ne pe Google News