UPDATE ora 17:00: Prefectura Prahova anunţă, joi, că în zona în care o stradă s-a surpat în oraşul Slănic au fost montaţi martori pentru a se verifica mişcarea terenului.
”Până la acest moment, 20 de persoane au fost evacuate preventiv din cele două blocuri, au fost montați martori care să indice dacă terenul se miscă în continuare și a fost creat un perimetru de siguranță. Totodată, experți în domeniu sunt în deplasare spre locație, în vederea identificării motivului tasării terenului”, transmite Prefectura.
UPDATE ora 14.20: Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă cu elicopterul la Slănic pentru a evalua situaţia creată în urma surpării de teren.
„Sunt convocaţi (experţii tehnici, n.r.). IGSU îi preia şi îi duce la un elicopter, care e în aşteptare. Este posibil să fi decolat deja, ca să ajungă rapid acolo şi să poată să ia o decizie pe lumina zilei. Nu vrem să ajungem noaptea. Vrem să vadă situaţia şi de sus, iar apoi să vedem ce recomandări ne dau”, a spus Arafat, la Antena 3, citat de Agerpres.
Arafat a spus că așteaptă evaluarea experților pentru a se decide dacă oamenii evacuați se pot sau nu întoarce acasă.
„Până nu avem un punct de vedere de la experţi, de la ingineri, este foarte greu să luăm o decizie din partea Situaţiilor de urgenţă sau a prefectului. Deci, următoarea etapă este analiza din partea experţilor, se va convoca Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, se va lua decizia dacă oamenii pot sau nu să se întoarcă acasă, iar dacă nu pot să se întoarcă acasă, se va asigura cazare pentru cei care vor”, a spus Arafat.
UPDATE ora 12.45: 20 de persoane care locuiesc în blocurile situate în apropierea zonei în care strada 23 August s-a surpat au fost evacuate preventiv.
„În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă şi analiza comisiei de specialitate, vor fi dispuse şi alte măsuri necesare. Misiunea este în dinamică”, au informat reprezentanţii Prefecturii Prahova.
UPDATE ora 12.02: Un crater adânc de 2 metri, pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătrați, s-a format în urma surpării străzii din Slănic, anunță joi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
„Având în vedere situaţia de urgenţă produsă în localitatea Slănic din judeţul Prahova, generată de tasarea terenului, urmată de formarea unui crater cu adâncimea de aproximativ 2 m pe o suprafaţă de peste 60 mp, la nivelul MAI a avut loc o analiză prin care secretarul de stat, şef al DSU, dr. Raed Arafat, a dispus trimiterea la faţa locului a unei echipe formată din personal DSU şi IGSU, urmând ca aceasta să fie completată în cel mai scurt timp cu specialişti în domeniul construcţiilor şi minieri”, a transmis DSU.
Totodată, a fost dispusă şi măsura evacuării persoanelor aflate în proximitatea sau în zona afectată până la efectuarea tuturor verificărilor de către specialiştii în domeniu.
***
Știrea inițială: Locuitorii din zona afectată se declară speriați de amploarea surpării, iar unii dintre ei au spus că apa din Baia Baciului și din Baia Roșie ar fi intrat, la propriu, în pământ, transmit site-urile locale Prahova Info și Observatorul Prahovean.
„E inimaginabil, suntem îngroziți de ce se întâmplă. Pe strada 23 August, chiar în fața sediului Poliției, azi dimineață, strada efectiv a început să se surpe. Craterele au undeva la 4 metri. Fuge pământul sub noi, iar autoritățile dau din umeri”, au mărturisit câțiva localnici, pentru presa locală.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Primarul Costea Daneluș a precizat că a anunțat deja ISU Prahova și Instituția Prefectului, urmând să trimită și adresele scrise despre prăbușirea terenului.
„Deocamdată, în situația de față, nu puteam lua măsuri, pentru că nu avem de unde să știm ce este dedesubt. Vom vedea ce vor spune specialiștii. Trebuie să ținem cont că în Slănic se exploatează sarea de 2.000 de ani, iar noi știm doar ce s-a întâmplat în ultimii 200 de ani. Încă nu putem ști dacă trebuie să strămutăm familii din zona afectată. În privința apei din Baia Baciului, a scăzut apa, în timp, și monitorizăm fenomenul”, a declarat primarul Costea Daneluș.
Prefectul județului Prahova, Emil Drăgănescu, a trimis la fața locului reprezentanți ai ISU Prahova.
Potrivit presei locale, la finalul anului trecut, într-o altă zonă a orașului au apărut crăpături în sol, care au afectat câteva gospodării și case.
În orașul Slănic este prezent un zăcământ important de sare, dar deocamdată nu este clar dacă exploatarea zăcământul de sare are legătură cu surparea străzii.
„Îi așteptăm din moment în moment pe cei de la ISU Prahova. Trebuie să apară și reprezentanții Prefecturii. Nu știm dacă mina de sare, exploatările, sunt problema. Drumul este impracticabil în centrul orașului. E tot ce pot să vă zic acum. Așteptăm specialiștii”, a mai spus primarul Costea Daneluș.
Foto: Prahova Info
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 25.04.2024, 17:14
asta s-a intamplat ptr ca in dictionarul guvernelor si parlamentelor din ultimii 40 - 50 de ani nu au existat cuvintele si expresiile preventie, investigatie preventiva si masuri de remediere preventive iar natura isi are legile ei nu ii pasa de noi suntem tara cu cel mai ridicat risc seismic din europa, primul mare cutremur ne va prinde nepregatiti si vor muri multi oameni nevinovati din aceleasi motive scapa cine poate
tomitan • 25.04.2024, 17:05
Fuge pământul? A da? Dar când ati pus stampila pe PSD& PNL acum 4 ani nu fugea? PS.Să nu uitati să-l votati pe Lamborghini Iulică , frățiorul lui Rolex Bogdan