Bacademia este un proiect prin care opt tineri români au dezvoltat o metodă inovatoare de învățare pentru Bacalaureat, folosind platforma TikTok pentru a crea videouri scurte de un minut. Proiectul a câștigat rapid popularitate, ajungând la peste 60.000 de elevi din România, care beneficiază de rezumate multimedia și informații ușor de memorat.

Ideea i-a venit acum doi ani Biancăi Ionescu, o studentă din Cluj care a dorit să transforme „toceala” în „înțelegere”. Bianca a reunit o echipă de șapte colegi pentru a crea lecții accesibile pe TikTok, îmbinând educația cu divertismentul.

Bianca Ionescu, cea care s-a ocupat de proiect

„Generația Z s-a săturat de culegerile groase, scrise alb-negru și de profesorii care nu știu cum să adapteze conținutul de la clasă pe placul adolescenților. Sistemul de educație ar trebui să aibă parte de un update”, a spus tânăra.

S-a folosit inteligența artificială

Proiectul a demarat cu folosirea inteligenței artificiale pentru a recrea vizual personaje și autori literari, iar ideea a fost valorificarea timpului petrecut de elevi pe telefon, oferindu-le conținut educațional într-un format scurt și interactiv.

Această abordare le permite tinerilor să învețe într-un mod mai plăcut și mai interactiv, susține tânăra. „Știți acele clipuri cu pisicuțe ce sunt inserate între știrile macabre de la televizor? Dacă stai să compari acea tehnică cu o sesiune de scrolling pe TikTok, diferența nu este prea mare. Majoritatea clipurilor pe care le vizualizezi nu te ajută neapărat în dezvoltarea ta personală. Dar dacă se mai pierde pe homepage-ul tău câte un clipuleț scurt despre BAC, poate că îl vizualizezi din curiozitate”, a afirmat ea.

Este discutabil dacă informațiile de un minut sunt sau nu superficiale

Echipa a reușit să atragă atenția elevilor prin animarea personajelor din operele literare, transformându-le în figuri prietenoase și accesibile. Aceste personaje, create cu ajutorul inteligenței artificiale, prezintă caracterizările într-un mod aparte, scrie sursa citată, care precizează că impactul proiectului a fost semnificativ, cu peste 1 milion de aprecieri pe TikTok.

Totuși, este greu de spus în ce măsură informațiile oferite elevilor vor fi sau nu superficiale, pentru că videoclipurile de un minut limitează cunoștințele pe care le pot dobândi tinerii.

La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!

Urmărește-ne pe Google News