Vineri, 4 septembrie, în jurul orei 11,00, şi-a pierdut cunoştinţa, spun martorii: „A leşinat şi nimeni nu a chemat salvarea, pentru că ea şi-a revenit. Dar nici nu a fost trimisă acasă”.

Angajata ar fi primit o pastilă de calciu. La ora 13.00, s-a prăbuşit din nou. „A căzut de pe scaun, efectiv. A leşinat. Colegii au chemat 112′, a precizat un martor.  Femeia a fost resuscitată pentru că era inconştientă şi nu mai putea să respire.

Manevrele nu au dat roade, fiind pronunţat decesul, după o oră. Trupul fără viață a fost luat de cei de la Medicina Legală. Autopsia va evidenţia cauza exactă a morții.

Colegii fetei cred că organismul ar fi cedat de la volumul mare de muncă şi de la stres. Tânăra, alături de cei peste 100 de colegi ai săi, a lucrat de acasă timp de 4 ani. Cu o lună în urmă, angajaţii au fost chemaţi la birou. Atunci ar fi crescut şi presiunile managerilor, susţin angajații.

„Volum uriaș de muncă, comportament agresiv și iresponsabil”

Consultantul în afaceri și management Doru Șupeală, care a relatat și cazul tragic de la Timișoara, a cules mărturii de la angajați MDPI (editură de reviste și jurnale științifice cu acces liber) care explică decesul Alexandrei „prin climatul stresant, volumul uriaș de muncă, managementul terorizant și comportamentul agresiv, brutal și iresponsabil al conducătorilor acestei companii, atât al celor din România, dar mai ales al celor de la centru, din China și din Elveția”.

„În linii mari, managementul din România privește pasiv problemele angajaților și permite managementului din China un control exagerat și nejustificat asupra activității angajaților din România”, a transmis un angajat.  

Dacă directorul decide orice, la orice oră, decizia se execută imediat, fără întrebări sau negocieri. Un exemplu este ceea ce s-a întâmplat când directorul a dat mesaj întregii companii și ne-a transmis două variante: să revenim la birou sau să ne dăm demisia! 

„În fiecare zi, colegii din China fac liste la liste și subliste la liste, pentru a verifica fiecare task, ca mai apoi să le raporteze către group-leaderi și să îi întrebe de ce X sau Y angajat nu a terminat un task sau altul. Acest proces este o reală epuizare pentru toți: manageri, group-leaderi, editori. În loc să te focusezi pe taskurile tale, trebuie să dai explicații peste explicații de ce nu ai terminat amalgamul de taskuri”, explică angajatul, sub protecția anonimatului.

Angajatul vorbește despre „overtime work”: „Nu ți se spune să lucrezi peste program. Cu toate acestea ești luat la rost și trebuie să explici de ce nu ai terminat anumite taskuri”.

„Au existat câteva tentative de a ne uni forțele pentru a determina schimbarea: atât în ceea ce privește climatul organizațional și calitatea științifică a lucrărilor publicate, dar acestea nu au dus nicăieri”, a mai adăugat.

„Am lucrat timp de aproape 3 ani pentru compania în cauză și pot spune cu mâna pe inimă că mi-a afectat întru totul sănătatea fizică și mintală. Ajunsesem să am atacuri de panică regulate când mergeam la birou, iar managerii aveau zero empatie și înțelegere pentru noi ca angajați. Erai un simplu număr pentru ei, iar eforturile tale nu erau niciodată îndeajuns. A fost cea mai bună decizie să plec. M-a mâhnit teribil această știre și sper să se facă o anchetă mai amănunțită cu privire la abuzurile existente”, a completat un fost angajat.

Reacția companiei MDPI

Reprezentanții MDPI România a transmis luni, 7 octombrie, prin intermediul Mediafax, un comunicat în care prezintă condoleanțe familiei, „în urma decesului Alexandrei Anghel”, declarându-se „profund îndurerați”.

„În prezent, autoritățile desfășoară o anchetă pentru a clarifica circumstanțele în care a avut loc acest incident tragic. Suntem conștienți de îngrijorarea și întrebările din spațiul public privind cauzele producerii incidentului. Compania este în contact cu autoritățile pentru a sprijini investigația. Vom reveni cu informații după ce ancheta va fi finalizată”, menționează MDPI.

Din respect pentru familia Alexandrei și pentru cei apropiați ei, nu putem oferi mai multe detalii în acest moment.

Urmărește-ne pe Google News