Vacanţa de vară la bunici din acest an s-a transformat într-un coşmar pentru o tânără de 18 ani din Botoşani. Mădălina Rusu ajunsese în satul Şerbăuţi de o săptămână, iar luni, când a început ploaia, a ieşit cu bunicii ei în curte, să strângă rufele de pe sârmă.
“A venit un val mare şi ne-a luat pe toţi. Ţipam la ei să se agaţe de ceva, iar pe mine m-a purtat apa până în casa vecinului. Am apucat să mă prind de o bară de fier de la locuinţa acestuia, iar bunicii mei au dispărut. Pe bunica au găsit-o ţinându-se de un copac la aproape doi kilometri mai la vale, iar trupul bunicului era şi mai departe”, povesteşte fata cu lacrimi în ochi. Norocul ei a fost că vecinul Vladimir Ivanşciuc a văzut- o şi i-a sărit în ajutor. “Am deschis uşa şi m-am îngrozit: fata era împinsă de ape la mine în curte. A reuşit să se prindă de o bară, apoi eu m-am agăţat de stâlpii verandei şi am tras-o în casă. Ne-am refugiat în pod împreună cu familia mea. Sunt încă şocat, nu-mi vine să cred că mai trăim”, spune Ivanşciuc.
22 de morţi şi 7.000 de evacuaţi
Mii de români luptă, de câteva zile, cu furia apelor. Ultimul bilanţ al victimelor arată că, din cauza viiturilor, 22 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Victimele umane se înmulţesc oră de oră, ultimul bilanţ al morţilor ajungând, ieri, la 22 de persoane. Soţii din Caraş-Severin dispăruţi, marţi seară, după ce maşina lor a fost luată de ape au fost găsiţi morţi. În nouă localităţi sucevene a fost declarată stare de alertă, sute de familii fiind evacuate. După ce puhoiul de luni seară a distrus oraşul Dorohoi, Botoşani, furtuna puternică a inundat ieri alte 35 de case.
În Covasna, ploile torenţiale au devastat 100 de case, iar în Iaşi, 4.500 de persoane au fost evacuate marţi. Un dig de apărare a localităţii Buliga, Ialomiţa, situat pe braţul Borcea al Dunării, s-a spart, aseară, la numai 300 de metri de zona locuită. La Brăila, Dunărea a inundat faleza, iar apa a pus stăpânire şi pe port. Într-o localitate din judeţ, izolată complet de ape, un copil de 11 luni a fost transportat la spital cu şalupa.
Membrii familiei Dancu din Pătrăuţi, Suceava, stau pe temelia de la casa lor. În urma viiturii, doar atât a mai rămas din construcţia la care au lucrat ani în şir
Jandarmii îi scot cu forţa pe bătrâni din case
Trei bătrâni cu vârste de peste 70 de ani din Lunca, Suceava, au fost supăraţi, ieri, când jandarmii i-au scos aproape cu forţa din case. “Animalele le-am dus, restul a rămas în casă, cum să las casa singură? M-au luat băieţii ăştia şi mă ţin ostatic”, spune Aurel Beniuga (foto medalion). Ieri, o bătrână din Neamţ care a fost anunţată de jandarmi că trebuie să-şi părăsească gospodăria, a făcut infarct şi a murit.
Lunca, Suceava. Trei bătrâni sunt escortaţi de jandarmii însărcinaţi să evacueze satul. Sunt ultimii rămaşi în case, pentru că s-au ascuns
PĂTRĂUȚI, SUCEAVA. Mirela Ion (dreapta) a fost evacuată din casă împreună cu cei cinci copii ai săi. Aceştia locuiesc acum în şcoala din sat
Elan Schwartzenberg a donat 100.000 de lei
“Nu pot să stau pur şi simplu şi să mă uit nepăsător la nenorocirea care s-a abătut asupra a mii de români. Şi ce mă uimeşte cel mai tare este că nimeni nu face mai nimic. Am văzut la televizor bătrâni disperaţi, care plângeau că li s-au distrus gospodăriile, că le-au murit animalele, că nu mai au acoperiş deasupra capului. Iar autorităţile… aduc saci de nisip sau dau 5.000 de lei pentru familiile morţilor… Este inadmisibil! Eu m-am născut la Iaşi, bunicii mei au fost bucovineni, aşa că sunt aproape sufleteşte de meleagurile moldoveneşti. Am donat 100.000 de lei pentru victimele inundaţiilor”, ne-a declarat Elan Schwartzenberg.
Fără să le pese de pericolele la care se expun, mai mulţi bărbaţi au ieşit la pescuit pe Siret, în dreptul localităţii Zamostea, Suceava
Afaceristul a ales să ofere această sumă prin intermediul campaniei demarate de ştirista Antenei 3 Sandra Stoicescu şi de Fundaţia “Mereu Aproape”, pentru ajutorarea victimelor inundaţiilor din Moldova.
BĂLȚI, COVASNA. Pompierii au scos oamenii din casele inundate cu barca