A fost dintotdeauna fan Agatha Christie și seriale britanice polițiste, dar abia când a ajuns în Londra și-a căutat facultatea care i s-ar potrivi cu adevărat. Și-a dat seama că cel mai mult i-ar plăcea să învețe cum să intre în mintea criminalilor. Așa că Irina studiază acum ce înseamnă munca de detectiv.
Irina învață la facultate gândire critică, drept sau „Crime and Society” („Crimele și Societatea”). După facultate, urmează un masterat în științe, ca să poată profesa ca investigator la locul crimei („crime scene investigator”).
„Fără acest master pot avea alte meserii în cadrul Poliției sau Ministerului de Interne, cum ar fi: polițist, polițist de penitenciar, pot avea un job în analizarea comportamentului sau victimologie, detectiv, criminolog etc.”, a spus tânăra pentru Școala 9. Profesii care au devenit cu atât mai populare, cu cât serialele polițiste britanice au avut mai mult succes.
Irina este fan Agatha Christie, scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A citit toate cărțile sale. Este pasiunea ei și îi place să descopere cât mai multe despre Criminologie, Victimologie, Criminali în Serie, Analiză Comportamentală.
Profesorii britanici te învață să înveți
Doi ani în Marea Britanie au fost suficienți pentru Irina Câmpanu, ca să observe o diferență în gândire a britanicilor și ce înseamnă pentru ei o educație bună.
Studentul este îndrumat de profesor cum să învețe, fără să-l pună în vreo ipostază stânjenitoare, dacă nu știe ceva. Important este ca ei să analizeze obiectiv și atent ce învață.
„După orice test, lucrare sau muncă personală primim un feedback de la profesor cu ce putea fi mai bine la lucrarea noastră. Toată lucrarea este analizată și comentată, chiar și unde ai scris bine, îți spune acolo bravo, bine punctat”, mai explică Irina.
Toate examenele sunt anonime, pentru ca profesorii să fie obiectivi și să nu facă diferențe. În această perioadă s-au susținut toate online, iar evaluarea de final de semestru a avut deja loc.
„Avem un cod pe care doar noi îl știm, doar dacă ai nemulțumiri legate de lucrarea ta, atunci mergi și discuți cu profesorul și va ști cine ești, altfel, nu”.
În Anglia, adresarea se face pe nume pentru a face mai ușoară comunicarea. „Legat de comunicare, fiecare profesor are o oră pe săptămână liberă pentru noi. Dacă avem vreo nelămurire, intrăm pe platformă și mergem direct la ora respectivă a profesorului și întrebăm ce nu am înțeles sau ne lămuresc cu diverse”.
Ce înseamnă să fii student în Anglia în pandemie și după Brexit, în povestea integrală de pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro