Jodie Miller suferea de o boala rară, însă părinții ei nu și-au dat seama de acest lucru până la vârsta de trei ani, când într-o zi s-a prăbușit brusc.
„Am doar jumătate de creier. Când oamenii mă întâlnesc, nu își dau seama de acest lucru. Îmi amintesc prima mea criză. Eram la joacă și următorul lucru pe care îl știu e că m-am trezit în ambulanță”, spune Jodie.
„Ne-am dus la spital și doar o priveam când a doua zi a avut o altă criză si nimic din ce încercau să facă medicii să-i amelioreze simptomele, nu avea rezultate. De atunci, a avut crize regulate. Cădea în mod constant în partea stângă și ajunsese să i se întâmple atât de des, încât eram nevoiți ca unul dintre noi să stea tot timpul în partea ei stângă ca să o prindă”, povestește mama tinerei, Lynn Miller.
„Ajunsesem să am crize din trei în trei minute și era îngrozitor”, adaugă Jodie.
Suferea de encefalită Rasmussen
Medicii au diagnosticat-o cu encefalită Rasmussen, pentru care nu există nici un tratament. Aceasta afecțiune rară provoacă inflamarea cronică a creierului, de obicei într-o singură emisfera și se manifestă prin crize de convulsii și pierderea cunoștinței, care se intensifică în timp.
„Medicii ne-au explicat că singurul mod în care o pot vindeca este să-i îndepărteze jumătatea de creier care îi este afectată”, a spus mama, întrucât ei sperau că dacă elimină partea dreaptă a creierului ei, emisfera stângă va prelua și funcțiile celeilalte emisfere.
„Se presupune că la o vârstă extrem de fragedă, creierul se află în starea cea mai elastică și daca îi faci modificări la acel moment, are o capacitate mai mare de a se reorganiza”, a explicat și Amy Bastian, profesor în neurologie și neuroștiință.
Are o viață normală și este căsătorită de patru ani
Părinții lui Jodie au acceptat propunerea mediciilor și micuța, în vârstă de trei ani, a fost imediat operată. Intervenția a fost un succes și crizele, în sfârșit, s-au oprit. Singurele semne care i-au rămas în urma intervenției sunt faptul că are o mobilitate redusă la brațul stâng și că șchiopătă un pic, tot pe partea stângă.
„Sun o persoană foarte optimistă și mereu fac glume pe seama operației, spun că mi-au scos partea negativă și mi-au lăsat-o pe cea optimistă”, a declarat Jodie.
„Dacă mă întrebai în urmă cu 25 de ani dacă e posibil ca cineva să aibă o viață funcțională după ce i-a fost îndepărtat jumătate de creier, aș fi zis că ești nebun, dar uite că se poate”, a adăugat și Lynn.
„Viata cu jumătate de creier pentru mine nu e diferită de cea a celorlalți oameni. Sunt măritată de patru ani și locuiesc cu soțul meu. Sunt foarte bucuroasă că părinții mei au luat această decizie, pentru că altfel nu aș mai fi fost unde sunt azi, sau dacă ar fi așteptat mai mult timp să mă opereze”, a încheiat tânăra.
Cazul tinerei este prezentat într-o emisiune, intutilată „Incredible Medicine”, ce va fi difuzată în această seară pe postul de televiziune britanic BBC Two.