Potrivit oficialului, guvernul său a aprobat livrarea și așteaptă undă verde din partea Germaniei, care a fost implicată în producţia muniţiilor.
Bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie să fie „orientat spre viitor” în sprijinul său pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme împotriva avansului trupelor ruse.
„Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atât de importante. Erau extrem de importante în anii 40 şi 50; astăzi sunt destul de gestionabile”, a spus oficialul.
„Ruşii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decât bombele cu dispersie”, a adăugat acesta.
Ce sunt bombele cu dispersie
Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, asemănător unui obuz, care conţine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submuniţii.
Cu o precizie foarte redusă, ele pot lovi foarte mulţi civili.
Pericolul pentru civili rămâne semnificativ până când toate munițiile neexplodate sunt localizate și eliminate în mod corespunzător de către experți.
Utilizarea şi transferul lor sunt interzise de Convenţia de la Oslo din 2008, semnată de o mare parte a ţărilor occidentale. Rusia nu a semnat acest tratat, iar din primele zile ale războiului, forțele sale au bombardat Harkovul cu muniție cu dispersie.
ONU a fost alarmată de utilizarea de către forţele ruse a acestor arme. O investigație publicată în aprilie 2022 de cotidianul american New York Times a dezvăluit că forțele ucrainene au folosit și ele bombe cu dispersie în atacuri asupra rușilor.