Guvernul a anunțat că o taxă de 0,2 dolari pe zi va fi percepută pentru utilizarea WhatsApp pentru apeluri telefonice. După numai câteva ore de la începerea protestelor, guvernul a renunțat la intenție, dar deja manifestanții își extinseseră lista nemulțumirilor, fiind revoltați de nivelul corupției și infrastructura deficitară.
”Nu suntem aici pentru WhatsApp, suntem aici pentru totul: carburanți, hrană, pâine, pentru totul”, a spus Abdullah, un manifestat din Beirut citat de BBC.
Protestele, socotite de BBC ca cele mai ample din Liban în ultimii cinci ani, au căpătat o turnură violentă când poliția a recurs la utilizarea gazelor lacrimogene, provocând rănirea a zeci de persoane.
Vineri, premierul Saad al-Hariri a afirmat că țara trece prin ”vremuri dificile, fără precedent”. Al-Hariri este puternic contestat în ultimii ani din cauza dificulăților economice majore ale țării, agravate de faptul că 1.500.000 de sirieni și-au găsit adăpost în Liban de la începerea războiului civil din Siria, în 2019.
Resursele limitate ale statului au determinat o creștere cu 200.000 a numărului libanezilor afectați de sărăcie. În plus, întreruperile furnizării cu apă și electricitate au devenit frecvente.