Liderul de la Minsk, aliat al președintelui rus Vladimir Putin, spune că a luat această măsură în contextul în care Ucraina a staționat peste 120.000 de militari la granița comună.
„Văzând politica lor agresivă, am trimis acolo și am plasat în anumite puncte – în caz de război, ar fi de apărare – armata noastră de-a lungul întregii granițe”, a spus Aleksandr Lukașenko, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat.
El a afirmat că frontiera cu Ucraina este minată „ca niciodată” și că trupele țării vecine ar suferi pierderi uriașe dacă ar încerca să treacă granița.
Lukașenko nu a precizat numărul exact de soldați trimiși la frontieră. Conform Bilanțului militar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice din 2022, armata profesionistă a Belarusului are aproximativ 48.000 de militari și 12.000 de soldați la frontiera de stat.
Autoritățile de la Kiev au precizat sâmbătă că nu au văzut semne că trupele Belarusului s-ar aduna la graniță.
Anterior, ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a precizat că situația de la frontiera ucraineană „rămâne tensionată” și că există o probabilitate mare de provocare armată din partea țării vecine.
Declarațiile oficialilor de la Minsk vin în contextul ofensivei lansate de Ucraina pe 6 august în regiunea rusă Kursk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, pe 15 august, că forțele Ucrainei a capturat orașul rus Suja și că șeful armatei Oleksandr Sirski a raportat că trupele sale au preluat controlul asupra a peste 80 de așezări din regiunea rusă în timpul operațiunii.
Foto: Hepta