Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a necesitat mobilizare generală. Unii se luptă cu ocupanții pe front, unii ajută la aprovizionarea armatei, voluntarii furnizează ajutor umanitar, iar cei care au reușit să-și păstreze locurile de muncă susțin economia țării, scrie sursa citată.
Dar două fete, Nastia din Belarus și Nastia din Ucraina (numele reale și orașele unde locuiesc nu sunt cele reale, la cererea celor două), au abordat ideea de ajutor în timp de război dintr-un unghi neobișnuit. Pentru a motiva oamenii să doneze bani armatei ucrainene, au organizat mișcarea Teronlifans, o referire la TRO și site-ul Onlyfans.
Când a început invazia pe scară largă a trupelor rusești, Nastia se afla la Zagreb, unde plecase în vacanță cu o săptămână înainte. La Kiev, unde locuia, i-a rămas aproape totul: un apartament, animale, muncă, prieteni, așa că a decis imediat să ajute din străinătate cu toată puterea ei.
Fata avea un cont de Twitter relativ popular datorită pasiunii pentru jocurile video. Prin urmare, ea a început să publice în mod activ informații: cine are nevoie de ajutor, cum să plece în străinătate, cum și unde să doneze bani și multe altele.
În a treia zi de război, Nastia a scris cerând să găsească o mașină din Harkov. Postările ei despre ajutor au strâns multe aprecieri și retweet-uri, dar nu a existat un rezultat major. Apoi, Nastia a scris sub tweet-ul original că va trimite o fotografie cu ea nud celui care găsește mașina. A ajutat: mașina a fost găsită destul de repede.
#Теронліфанс собрал 2 691 202 гривен за 15 дней и трое его основательниц в одном месте.
— ныастя 🇺🇦🌻 (@evrlstng_winter) March 21, 2022
Донатьте, чорнобриві, та не москалям, а ЗСУ ❤️ pic.twitter.com/7XfAVgaD16
A doua zi dimineață, Nastia a primit zeci de mesaje prin care oamenii se ofereau să-i trimită bani pentru a primi și ei fotografii cu ea dezbrăcată. Fata le-a cerut să trimită bani Forțelor Armate, nu ei, întrucât nu avea probleme financiare. Aceste tweet-uri au devenit rapid virale, iar seara, prietena ei a desenat numele și logo-ul proiectului Teronlifans.
„La început, ideea părea destul de absurdă. Dar când am adunat aproximativ 200.000 de grivne în primele zile, a devenit clar că funcționează. Ideea a fost superficială, pentru că pe Twitter multor fete le place să posteze de plictiseală. Dar am pus-o în direcția corectă. Și aceste fete au început să vină la noi să ne ceară să ni se alăture.”, spune Nastia.
Schema este destul de simplă. În primul rând, este necesar să trimiteți o donație armatei ucrainene. Orice donație care ajunge în contul special al Forțelor Armate, de la Banca Națională, și fonduri mari de donații, cum ar fi Return Alive, până la asistență direcționată către SRW locale e considerată eligibilă.
Pe lângă colectarea de bani, fetele pot oferi asistență direcționată. De exemplu, potrivit Nastiei, ele le-au cerut oamenilor să doneze bani pentru vestele antiglonț pentru Vinnytsia TRO, precum și să strângă bani pentru a ajuta grădina zoologică din Mykolayiv și TRO din Bila Tserkva.
Când banii sunt trimiși, oamenii fac o captură de ecran a tranzacției și o trimit apoi uneia dintre fetele de pe lista de Twitter a Teronlifans. Acolo îi puteți găsi pe toți participanții la proiect, acum aproximativ zece cu profilele publice, încă 15 s-au alăturat mișcării în mod anonim, doar trimițând poze. După o perioadă scurtă de timp, donatorul primește o fotografie.
Cea mai mare donație primită de mișcare a fost de 3.000 de dolari. Nastia spune că fetele din Teronlifans nu iau niciun ban din donații și nu cer în conturile lor vreo sumă de bani. Fetele au, de asemenea, o listă a celor care încearcă să obțină cu o singură donație fotografii de la mai multe fete, ei fiind astfel trecuți pe lista neagră.
La momentul redactării articolului, fetele reușiseră să adune peste 5,1 milioane de grivne, aproximativ 153.000 de euro, din donații, pentru armata ucraineană. Și plănuiesc să lucreze la asta până la victoria țării lor, când războiul se va termina.
Mai ales că publicații importante din lume, precum Bild, au preluat și ele povestea lor, viralizând mișcarea Teronlifans.