Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad, convocat duminică seara de către prefectul Gheorghe Stoian, a hotărât o serie de măsuri preventive, având în vedere cazurile de îmbolnăviri cu COVID 19 din Italia, printre acestea fiind şi solicitarea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” (UVVG) către Ministerul Educaţiei pentru aprobarea suspendării cursurilor pentru o perioadă de 14 zile, arată Agerpres.
Potrivit unui comunicat transmis de către Instituţia Prefectului, măsurile preventive au fost hotărâte “ţinând cont de specificul Aradului ca judeţ de frontieră, de numărul însemnat de cetăţeni italieni care desfăşoară diferite activităţi în judeţul Arad şi luând în considerare câteva aspecte apărute în mass-media în cursul zilei de duminică”.
Pe de altă parte, potrivit sursei citate, “directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Arad a informat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă că, până în prezent, nu au fost înregistrate cazuri care să necesite izolare într-un centru de carantină”.
„Conducerea Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad va solicita aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, cu recuperarea activităţilor didactice şi modificarea structurii anului universitar. Pentru orice situaţie de urgenţă a studenţilor, universitatea pune la dispoziţie un număr de telefon Help Desk UVVG 0748988884”
Spre deosebire de Ebola, care nu se putea multiplica în Europa pentru că virusul se transmitea doar în anumite condiții, epidemia de coronavirus amenință zone întregi și e posibil să testeze sistemul românesc de sănătate, lipsit de norme și de transparență.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan spune că românii care au venit în țară din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, trebuie să stea, după intrarea în țară, în condiții de carantină timp de 14 zile, în spații special amenajate.
Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor, din motive de sănătate, de când a fost instituită zona Schengen, în 1995.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a făcut un anunț îngrijorător cu privire la coronavirus. Acesta a spus că virusul ucigaș din China nu are tratament și că pot exista anumite mutații. Mai mult, Arafat spune că probabilitatea ca țara noastră să fie ocolită de coronavirus este foarte scăzută.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro