Deși trebuia să primească doar șase luni pensie de urmaș după soțul decedat, unei femei din Fărcaș i-a fost plătită pensia timp de cinci ani. Acum, statul încearcă să recupereze sumele achitate în plus. Casa de pensii recunoaşte că este şi vina angajaţilor că nu au verificat în baza de date situaţia femeii.
Deși funcționarii pot greși plătind unor pensionari sau asistați sume în plus, legea prevede că debitul îl restituie doar persoana care a încasat banii. Femeia susţine că nu are nicio vină pentru că nu ştia că trebuia să anunţe că unul dintre copii a primit şapte ani şi femeie nu mai putea beneficia de pensia de urmaş.
„Nu ştiu cum mi-au trimis dânşii aceşti bani. Ei ştiu ce au făcut cum au greşit, eu nu ştiu despre această situaţia. Mie, dacă a venit poştaşul eu am primit, numerar. Nu sunt eu de vină că au greşit ei. Acum mă pun să dau înapoi 11.000 de lei. Nu am aceşti bani”, spune Daniela Maria Burugă.
Conducerea instituţiei susţine că femeia trebuia să anunţe după şase luni că a trecut această perioadă, dar recunoaşte că este şi vina angajaţilor că nu au verificat-o.
„Este şi vina angajaţilor, dar de fapt este vina sistemului pentru că practic nu a fost posibilă această verificare pe CNP. Nu a fost verificată. Acum există un sistem integrat la nivel naţional şi nu vor mai fi astfel de situaţii. De vină e şi ea că trebuia să anunţe când a văzut că îi vin banii în continuare „, a declarat Daniela Gabriela Licu, director executiv Casa de Pensii Dolj.
Femeia vrea să plătească acum eşalonat această sumă, putând să achite doar câte 100 de lei, lunar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro