„Nu există niciun motiv să ne alarmăm”, a spune epidemiologul Chris Wymant, de la Universitatea Oxford, autorul principal al studiului.
Varianta extrem de virulentă a HIV răspune la tratamentele disponibile în acest moment și a intrat în declin începând din 2010.
Rezultatele studiului pot ajuta însă la o mai bună înțelegere a felului în care virusul HIV atacă celulele și demonstrează că un virus poate deveni mult mai virulent, așa cum s-a întâmplat cu varianta Delta a coronavirusului.
Potrivit studiului, varianta denumită VB și care are peste 500 de mutații s-a dezvoltat la sfârşitul anilor 80 şi în anii 90 și a circulat mai intens după 2000. Au fost identificate 109 persoane infectate, cele mai multe în Olanda și patru în Belgia și Elveția.
„Descoperirea unei noi variante este normală, însă găsirea unei noi variante cu proprietăţi neobişnuite nu este. Cu atât mai puţin cu o virulenţă crescută”, a spus Chris Wymant.
La rândul său, epidemiologul Christophe Fraser, coautor al studiului, spune că rezultatele obținute „subliniază importanţa accesului constant la testare pentru cei cu risc de a contracta HIV, pentru a permite diagnosticarea precoce, urmată de un tratament iniţiat imediat după aceea”.
Iar în contexul dezbaterilor și cercetărilor despre COVID-19, descoperirea poate fi „un avertisment”, mai spune Chris Wymant.
„Nu ar trebui să fim niciodată prea îndrăzneţi şi să presupunem că un virus va evolua pentru a deveni mai benign”, atrage atenția autorul principal al cercetării.
Foto: 123rf.com