Mii de oameni încercau joi să pătrundă în aeroportul din capitala afgană, prin Abbey Gate, intrarea principală care era păzită de pușcași marini și alți membri ai serviciului american. Trupele SUA știau că ar putea fi vizate de un atac, după ce cu puțin timp înainte Departamentul de Stat avertizase asupra unui risc iminent de atac în zona aeroportului.
Serviciile
de securitate au închis două dintre porți, însă au decis să
lase deschisă Abbey Gate, au mai precizat oficialii SUA, adăugând
că în ziua atacului comandanții și luptătorii talibani care se
aflau în punctele de control de pe drumul care duce la aeroport au
împins înapoi mulțimile de două ori, dar de fiecare dată oamenii
s-au întors. A treia oară, printre ei se mai afla însă cineva.
La ora locală 17:58, atacatorul sinucigaș purtând sub haine o vestă explozivă de peste 11 kilograme (25 pounds), s-a amestecat printre oamenii care încercau să intre în aeroport și care erau întâmpinați de forțele americane.
Atacatorul a așteptat până în momentul în care i-ar fi venit rândul să fie percheziționat de americani, iar atunci a detonat bomba care era neobișnuit de mare pentru o vestă cu explozibili, scrie sursa citată.
”Este un război dus de aproape. Simți răsuflarea persoanei pe care o cauți”, a declarat generalul Kenneth F. McKenzie Jr., șeful Comandamentului Central al Statelor Unite, după atacul de joi, referindu-se la contactul vizual care exista între pușcașii marini de la poarta aeroportului și oamenii pe care trebuiau să-i controleze înainte de a le permite accesul.
Imediat după explozie, spun reprezentanții Departamentului american al Apărării, luptătorii din apropiere au început să tragă. Așa se explică faptul că unii dintre americanii și afganii de la Abbey Gate au fost loviți de focurile de armă.
A fost atât de multă confuzie în acele momente că informațiile inițiale au indicat că ar fi avut loc și o a doua explozie la hotelul Baron din apropiere, notează New York Times.
Informația s-a dovedit, în cele din urmă a fi falsă, după cum a precizat apoi general Hank Taylor, director adjunct pentru operațiuni regionale.
Cu o
greutate de peste 11 kilograme vesta explozivă detonată de
atacatorul sinucigaș a făcut pagube majore. Potrivit manualelor
armatei, atacatorii poartă de obicei asupra lor aproximativ 5
kilograme de exploziv (10 pounds).
Pușcașii marini care patrulau joi la Abbey Gate ajunseseră în Afganistan cu o săptămână înainte și scopul lor era să evacueze cât mai mulți oameni posibil. Căderea Kabulului pe 15 august a declanșat un val de apeluri de la organizațiile internaționale pentru implicarea în evacuarea personalului lor și a colaboratorilor afgani. Solicitările ajungeau în cele din urmă la militarii americani de pe aeroport.
Pușcașii marini care au murit au fost cei care ne-au ajutat echipa. (…) Acești bărbați intrau la propriu în mulțime și luau de acolo femeile în timp ce se coordonau cu omul nostru pentru a le găsi. Bărbații care au lucrat la Abbey Gate erau curajoși peste măsură.
Cori Shepherd, regizor care a ajutat fete afgane să meargă la școală în SUA:
Potrivit
oficialilor SUA, contraamiralul Peter G. Vasely, fost membru al
Marinei SEAL care conducea operațiunea de la aeroport, a cerut
comandanților talibani să verifice mai atent oamenii care se
îndreaptă spre Abbey Gate. Talibanii, a declarat joi generalul
McKenzie, ar fi putut „zădărnici” unele încercări.
Atacul de joi a fost revendicat de gruparea ISIS-K, iar potrivit New York Times, acum se pune întrebarea cum de atacatorul sinucigaș a reușit să treacă de punctele de control ale talibanilor.
Prima lovitură a SUA în urma atacului
Între timp, armata americană a anunţat vineri că a efectuat un atac cu dronă împotriva unui „organizator” al organizaţiei Stat Islamic al Khorasan (ISIS-K).
”Conform
primelor indicaţii, am ucis ţinta. (…)
Din
câte ştim, nu au existat victime civile”, a
transmis comandantul Bill Urban.
Potrivit
celui mai recent bilanț, cel puțin 170 de persoane au fost ucise în
urma atacului sinucigaș, printre care trei cetățeni britanici și
13 militari americani.
Deși aeroportul din Kabul este în mare parte blocat, efoturile de evacuare ale cetățenilor străini și colaboratorilor afgani continuă, dar se apropie de final.