Această femeie care vindea plante medicinale în Sokoma, un sat izolat situat în apropiere de frontiera cu Guineea, „susţinea că poate vindeca Ebola”, povesteşte pentru AFP Mohamed Vandi, oficialul medical cu cel mai înalt grad din Kenema, în estul statului Sierra Leone, epicentrul epidemiei, potrivit Mediafax.
„Bolnavii din Guineea traversau frontiera pentru a fi vindecaţi” de această femeie, adaugă el. „Ea s-a infectat şi apoi a murit. În timpul funeraliilor ei, femei din împrejurimi s-au infectat la rândul lor”.
Participanţii la aceste funeralii s-au dispersat apoi pe dealuri în regiunea frontalieră, declanşând decese în lanţ, apoi înhumări publice, propice unor noi contaminări. Focarul s-a transformat în epidemie atunci când a ajuns la 17 iunie în Kenema, un oraş multietnic cu 190.000 de locuitori care deţinea deja un record mondial trist de febră de Lassa, o altă formă de febră hemoragică similară Ebola.
Dar în pofida experienţei cu acest tip de boală, spitalul vechi din Kenema nu a putut rezista brutalităţii noului virus.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!