„Îl vom judeca și-l vom pune la zid, adăugând încă un capitol la istoria românească a artiștilor condamnați să-și piardă mințile, să se retragă din lume sau să emigreze doar pentru că și-au iubit semenii și au ținut, cu orice preț, să le spună adevărul”, scrie Mihnea Măruță, într-o postare pe Facebook, în care se întreabă, retoric, ce a făcut Cristi Puiu pentru a merita oprobiul public.
Fondator al publicației PressOne, printre altele, Mihnea Măruță este cel care moderează de mai multe ediții seria de interviuri ale TIFF și care a realizat mai multe interviuri cu Cristi Puiu în ultimii ani.
„Ce-a făcut Cristi Puiu? Și-a cerut scuze spectatorilor că acea copie a filmului „Malmkrog” pe care urmau s-o vadă mai are câteva greșeli de subtitrare. Și i-a rugat să plece pe aceia care nu vor rezista, cu masca pe față, la un film despre care el însuși recunoaște că e foarte lung. S-a pus, adică, în locul nemulțumiților, înainte ca ei să fie nemulțumiți. N-a contestat măsurile luate de organizatori: dacă ar fi fost așa, era mai simplu să nu permită proiecția filmului la TIFF”, adaugă Măruță.
Ce l-a stârnit?, continuă Măruță, e limpede că tonul disprețuitor cu care prezentatorul i-a cerut să își pună mască, deși se găsea la metri buni distanță de primul rând de scaune.
Ce-a mai făcut Cristi Puiu, așa cum a făcut cu fiecare film pe care l-a realizat? Ne-a cerut să gândim, fiecare cu capul nostru, să fim atenți la realitate și la aparențe, să căutăm sensul lucrurilor, să nu devenim „turmă”, să chestionăm puterea, să nu facem răul cu bună-știință.
Mihnea Măruță, jurnalist
“Artiștii – zice Jung – „sunt primii care ghicesc misterioasele curente care își croiesc drum în obscuritate. Ei fac cunoscute, asemeni unor adevărați profeți, tresăririle inconștientului colectiv (…) care trebuie în timp, inevitabil, să iasă la suprafață ca fenomene colective, dar ei o fac fără a ști ce fac, sunt guri prin care se rostește ceva ce îi depășește.” (…)”, își continuă pledoaria Măruță.
Elogii pentru noua peliculă a lui Puiu
În postare, jurnalistul și despre noul noul film al lui Cristi Puiu, despre care are cuvinte de laudă.
„Da, nu e un film de văzut la mall. Nu e un film pentru marele public, dimpotrivă: dialogurile sunt atât de dense, iar firul argumentării e dificil de urmărit și pentru spectatorii cu lecturi solide. E un film pe care fie îl vezi pe bucăți, tot reluându-l și mestecându-l, fie nu poți să i te sustragi nici un singur minut”, susține Măruță.
“Datorită temelor și trimiterilor sale secrete, „Malmkrog” va rezista mulți ani de acum înainte, pentru că vorbește despre cele mai importante întrebări ale vieților noastre: ce este răul; pentru ce merită să trăiești și pentru ce merită să mori; ce rost are tradiția, ce sens are războiul, unde e limita dintre crimă și dreptate, cum se iscă o revoluție și cum se instaurează teroarea”, adaugă acesta.
captură foto: YouTube/TIFF