Vulnerabilitatea permite hackerilor să folosească afle parolele și să compromită siguranța calculatoarelor și chiar a unor rețele întregi de servere.

Aceasta afectează orice microprocesor Intel pe 64 de biți, fie că se află în sisteme Windows, în Mac-urile produse de către Apple sau în calculatoare Linux.

Reparația încetinește tot

Totuși, reparația se face la nivelul sistemului de operare. Numai că aceasta vine cu un preț: performanța scade notabil.

Microsoft va lansa un patch pentru această problemă marțea viitoare, în vreme entuziaștii care utilizează Linux au raportat scăderi ale performanței cu 17-18% în teste.

La nivel mondial s-au vândut aproape 270 de milioane de PC-uri în 2016, ultimul pentru care există date exacte, potrivit companiei de cercetare Gartner. Este vorba atât de calculatoare desktop, cât și de laptopuri, tablete sau dispozitive detașabile ori 2-în-1.

Însă în anii trecuți vânzările anuale ajungeau chiar peste 320 de milioane de unități. Acestea au scăzut, însă, treptat, odată cu ascensiunea smartphone-urilor și tabletelor.

Cu toate acestea, un calcul simplu arată că există miliarde de PC-uri afectate, având în vedere că Intel deține o cotă de piață de circa 80% pe acest segment.

Mai grav este că Intel domină și segmentul de servere destinate companiilor, astfel că bug-ul afectează și sistemele de cloud computing ale Amazon, Microsoft sau Google.

În luna noiambrie, Guvernul SUA avertiza că hackerii pot prelua controlul celor mai noi calculatoare cu procesoare Intel, fiind vizate câteva sute de milioane de unități din oferta Lenovo, Dell, HP, Acer, Fujitsu și Panasonic.

Rivala AMD jubilează

Procesoarele realizate de către rivale Advanced Micro Devices (AMD) nu sunt afectate de problema de securitate și, ca atare, nu necesită update.

AMD a lansat anul trecut seria de procesoare Ryzen, care sunt mai performante decât echivalentele de la Intel, la un preț mai mic.

Acțiunile Intel au scăzut cu 3% pe bursă în urma aflării veștilor, în vreme ce acelea alea AMD au urcat cu 7%. Intel are o capitalizare bursieră de 214 miliarde de dolari, iar AMD de 11,3 miliarde.

Dacă Intel domină autoritar calculatoarele personale și serverele, cipurile AMD se găsesc pe consolele de jocuri Sony Play Station 4 și Microsoft Xbox One.

Nu este exclus ca Intel să se confrunte cu procese din partea companiilor care cumpără multe procesoare pentru centrele lor de date, dar și cu furia consumatorilor obișnuiți.

Apple se confruntă cu un scandal întrucâtva similar, după ce a recunoscut că încetinește dinadins mai multe modele de iPhone din cauza unor probleme cu bateriile.

Precedentul de care a profitat IBM

Acum mai bine de 20 de ani Intel s-a confruntat cu un scandal similar, după ce un profesor a descoperit că procesoarele Intel Pentium calculează greșit ceva.

Scandalul a fost de bun augur pentru IBM, care produce procesoare de servere bazate pe arhitectura Power. La acel moment, Intel a fost forțată să retragă anumite modele, operațiune care a costat compania 400 de milioane de dolari, potrivit Bloomberg.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News