Donald Trump și cei mai apropiați sfătuitori s-ar putea confrunta cu noi riscuri legale în legătură cu atacul de la Capitoliu, după ce fosta consilieră de la Casa Albă Cassidy Hutchinson a depus mărturie în Congres cu privire la comportamentul lor potențial ilegal, scrie The Guardian.
Hutchinson a susținut că pe 6 ianuarie anul trecut, fostul președinte i-a îndemnat pe susținătorii săi să descindă la Capitoliu, deși știa că aceștia erau înarmați.
Ea a declarat sub jurământ că Trump a fost profund iritat de faptul că unii dintre protestatarii adunați În Washington nu au intrat în perimetrul securizat pentru mitingul „Save America”, unde el a făcut declarații. Dar acești demonstranți nu au vrut să intre în perimetrul securizat, a declarat Hutchinson, deoarece mulți dintre ei erau înarmați cu cuțite, lame, spray-uri lacrimogene și, după cum s-a dovedit ulterior, arme de foc.
„Nu-mi pasă că au arme”, a spus Trump, folosind o înjurătură. „Nu sunt aici ca să-mi facă rău”, a exclamat el, potrivit lui Hutchinson. „Lăsați-mi oamenii să intre. De aici pot mărșălui spre Capitoliu. Lăsați oamenii să intre. Luați nenorocitele astea de magnetometre de aici”, a mai spus președintele, cu referire la aparatele folosite pentru detectarea metalelor.
Reacția lui Trump, scrie The Guardian, este semnificativă din două motive principale: arată clar că acesta fusese informat că susținătorii săi erau înarmați și știa că persoanele înarmate intenționau să intre în Capitoliu.
Trump a urcat apoi pe scenă și le-a spus susținătorilor săi că va mărșălui cu ei spre Capitoliu – oferindu-le cel mai puternic stimulent pentru a-i convinge să ia cu asalt Congresul, care tocmai valida rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden.
Fostul președinte a făcut acest lucru în ciuda faptului că avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, i-a avertizat pe președinte și pe șeful său de cabinet, Mark Meadows, să nu meargă la Capitoliu de teama unor potențiale riscuri legale.
„Vom fi acuzați de toate infracțiunile imaginabile”, dacă Trump se va duce la Capitoliu, i-a spus Cipollone lui Hutchinson, în dimineața zilei de 6 ianuarie, sugerând că președintele ar putea fi acuzat de obstrucționarea unei proceduri oficiale – certificarea rezultatelor alegerilor.
Analiza juridică a lui Cipollone pare să fi fost premonitorie, scrie The Guardian. Chiar înainte de a o audia pentru prima dată pe Hutchinson, în cadrul unor depoziții cu ușile închise, comisia Congresului care derulează ancheta a susținut că Trump și consilierii săi de top au încălcat mai multe legi federale în cursul zilei de 6 ianuarie.
În cadrul audierii speciale, Hutchinson a dezvăluit, de asemenea, că avocatul de atunci al lui Trump, Rudy Giuliani, și șeful de cabinet Meadows și-au exprimat interesul de a primi grațieri prezidențiale preventive, imediat după atacul de la Capitoliu.
Hutchinson a mai declarat printre altele că fostul avocat al lui Trump ar fi fost la curent cu planurile grupurilor de extremă dreapta Oath Keepers și Proud Boys pentru 6 ianuarie. „Oath Keepers” și „Proud Boys” au fost cuvinte auzite la Casa Albă atunci când Giuliani se afla prin clădire, în zilele dinaintea atacului de la Capitoliu, a declarat Hutchinson în cadrul audierii.
Faptul că a știut că demonstranții sunt înarmați atunci când i-a îndemnat să mărșăluiască spre Capitoliu – și că a declarat că vrea să meargă cu ei – ar putea să-l expună pe Trump la noi acuzații penale, au declarat experții juridici.
„Acest lucru este acum mai posibil, chiar dacă mai este încă un drum lung de parcurs până acolo”, a declarat pentru New York Times Renato Mariotti, analist juridic și fost procuror federal în Illinois.
Cât de mult se concentrează ancheta penală a Departamentului de Justiție pe fostul președinte este deocamdată neclar. Dar dezvăluirile lui Hutchinson au zguduit serios orice eventuală apărare a lui Trump.
„Există încă multă incertitudine cu privire la chestiunea intenției criminale atunci când vine vorba de un președinte, dar ceea ce tocmai s-a întâmplat mi-a schimbat concluzia”, a declarat și Alan Rozenshtein, un fost oficial al Departamentului de Justiție care predă la Facultatea de Drept a Universității din Minnesota.
„Am trecut de la «este puțin probabil ca Trump să fie acuzat» la «este mai mult decât probabil să fie acuzat»”, a explicat acesta pentru New York Times.
„Un Trump complet dezechilibrat”
Mărturiile lui Hutchinson au generat de altfel o undă de șoc printre experți, comentatori sau chiar aliați ai președintelui.
Consiliera a mai relatat că Tony Ornato, adjunctul șefului de cabinet al președintelui, i-a spus că Trump a fost furios atunci când a fost informat că va fi condus înapoi la Casa Albă. „Sunt președintele, la naiba. Duceți-mă la Capitoliu acum”, ar fi spus Trump.
Când agentul a refuzat, Trump a încercat să pună mâna pe volanul vehiculului prezidențial. Agentul său de securitate, Robert Engel, l-a apucat de braț și i-a spus: „domnule, trebuie să vă luați mâna de pe volan. Ne întoarcem. Nu mergem la Capitoliu”.
„Niciodată nu am mai văzut mărturii credibile atât de șocante împotriva unui președinte al Statelor Unite, în fața Congresului”, a declarat Michael Beschloss, un istoric prezidențial, pentru televiziunea MSNBC. „Este o zi care va rămâne foarte clar în istoria americană”, a adăugat acesta.
Un consilier al fostului președinte a admis la rândul său că mărturia din Congres este o adevărată „bombă”.
„Este șocant, nu am cuvinte”, a declarat consilierul, citat de CNN sub acoperirea anonimatului. „Este o imagine a unui Trump complet dezechilibrat, care își pierde complet controlul”, a adăugat consilierul.
Trump, care a contestat dezvăluirile lui Hutchinson, a susținut că abia o cunoaște pe aceasta și că i-a respins o solicitare de a intra în echipa sa de consilieri după plecarea de la Casa Albă.
Fostul președinte a sugerat că mărturia lui Hutchinson este prin urmare un soi de răzbunare. „A fost foarte supărată pentru că nu am dorit-o”, a spus el.
Probleme în sondaje
Dezvăluirile ar putea oferi un nou argument republicanilor care cred că partidul nu ar trebui să îl mai susțină pe Trump pentru un nou mandat prezidențial, la alegerile din 2024. Iar momentul este oportun, pentru criticii fostului președinte.
Un sondaj realizat săptămâna trecută a arătat că guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, l-a depășit pe Trump într-un sondaj realizat în vederea unui potențial scrutin primar în statul New Hampshire.
Potrivit sondajului realizat de University of New Hampshire, DeSantis era creditat cu 39%, în vreme ce Trump aduna 37%. În sondajele anterioare, DeSantis era cu mult în urma lui Trump, fiind creditat cu 19% susținere în iulie 2021 și 18% în octombrie 2021. Fostul președinte aduna 47%, respectiv, 43% în respectivele sondaje.
Cei doi nu și-au anunțat oficial intenția de a candida la primarele republicane, în vederea finalei prezidențiale din 2024, dar comentatorii îi consideră deocamdată drept principalii competitori.
În 2018, DeSantis era puțin cunoscut în politica americană, dar a câștigat alegerile pentru postul de guvernator al statului sudic după ce a beneficiat de susținerea oficială a lui Trump.
Guvernatorul candidează în noiembrie anul acesta pentru re-alegere, dar a preferat să nu mai ceară susținerea lui Trump, scrie Politico.