Premierul suedez Ulf Kristersson a înmânat joi documentația finală guvernului american, acesta fiind ultimul pas dintr-un proces îndelungat de obținere a sprijinului tuturor membrilor pentru a adera la alianța condusă de SUA.
„Lucrurile bune se întâmplă celor care așteaptă”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul ceremoniei în care a primit documentele de aderare a Suediei din partea lui Kristersson.
„Acesta este un moment istoric pentru Suedia, pentru alianța noastră și pentru relația transatlantică”, a spus Blinken.
❗️🇸🇪 Swedish Prime Minister Ulf Kristersson handed over documents on the country's accession to NATO to #US Secretary of State Antony Blinken.
— NEXTA (@nexta_tv) March 7, 2024
Thus, the procedure for the country to join the alliance is officially completed.#NATO Secretary General Jens Stoltenberg announces… pic.twitter.com/4tx5nKEBGL
Pentru NATO, aderarea Suediei și a Finlandei – care împarte o graniță de 1.340 km cu Rusia – reprezintă cea mai importantă extindere din ultimele decenii. Este, de asemenea, o lovitură la adresa președintelui rus Vladimir Putin, care a încercat să împiedice orice altă consolidare a Alianței Nord-Atlantice.
„Astăzi este o zi cu adevărat istorică. Suedia este acum membră a NATO”, a declarat Kristersson.
„Motivul pentru care aceasta este o potrivire atât de puternică este că Suedia întruchipează și promovează valorile fundamentale care se află în centrul NATO – democrația, libertatea, statul de drept”, a spus Blinken.
Suedia va beneficia de garanția de apărare comună a alianței, conform căreia un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor.
#Sweden has been officially inducted into the @NATO Alliance as its 32nd member
— Shafek Koreshe (@shafeKoreshe) March 7, 2024
Swedish Prime Minister Ulf Kristersson and Secretary of State Antony Blinken presided at a ceremony in which Swedens “instrument of accession” to the alliance was officially deposited at the State… pic.twitter.com/j66jhAY7cA
Hakan Yucel, în vârstă de 54 de ani, un lucrător IT din capitala suedeză, a declarat despre aderare: „Înainte, eram în afara alianței și ne simțeam un pic singuri… Cred că amenințarea din partea Rusiei va fi mult mai mică acum”.
Țara nordică va aduce forțelor NATO submarine de ultimă generație și o flotă considerabilă de avioane de luptă Gripen produse pe plan intern și reprezintă o legătură crucială între Atlantic și Marea Baltică.
Rusia a amenințat că va lua „contramăsuri politice și tehnico-militare”, pe care nu le-a detaliat, ca răspuns la demersul Suediei de a se alătura blocului militar condus de Washington.
„Aderarea la NATO este de fapt ca și cum ai cumpăra o asigurare, cel puțin atât timp cât Statele Unite sunt de fapt dispuse să fie furnizorul de asigurări”, a declarat Barbara Kunz, cercetătoare în cadrul think tank-ului SIPRI, care activează în domeniul apărării.
În timp ce Stockholmul s-a apropiat tot mai mult de NATO în ultimele două decenii, aderarea marchează o ruptură clară cu trecutul, când, timp de peste 200 de ani, Suedia a evitat alianțele militare și a adoptat o poziție neutră în vremuri de război.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, Suedia și-a construit o reputație internațională de campion al drepturilor omului, iar după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, guvernele succesive ale țării au redus cheltuielile militare.
Nu mai departe de 2021, ministrul apărării a respins aderarea la NATO, pentru ca guvernul social-democrat de atunci să depună cererea, alături de vecinul Finlanda, doar câteva luni mai târziu.
„Cred că (Suedia) a trebuit să adopte cu adevărat o poziție și sunt fericit că am pus-o în practică și că suntem protejați de NATO, deoarece tensiunea cu Rusia a crescut de câțiva ani”, a declarat Carl Fredrik Aspegren, un student din Stockholm în vârstă de 28 de ani.
În timp ce Finlanda s-a alăturat alianței anul trecut, Suedia a fost lăsată să aștepte deoarece Turcia și Ungaria, care au relații cordiale cu Moscova, au întârziat ratificarea cererii de aderare a Suediei.
Turcia a aprobat cererea Suediei în luna ianuarie a acestui an.
Ungaria premierului naționalist Viktor Orban a amânat decizia privind primirea Suediei în alianță până când Kristersson a efectuat o vizită de bunăvoință la Budapesta, pe data de 23 februarie, în cadrul căreia cele două țări au convenit asupra unui acord privind avionele de vânătoare.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
dan.reznic • 08.03.2024, 12:26
Bun venit in alianta, dar sa cheltuiasca 6% din PIB-ul lor national ptr aparare.